Znáte halloumi sýr? Je to polotvrdý sýr, který se vyrábí z kozího a ovčího mléka. Má zcela jinou strukturu než většina sýrů, které znáte, jsou oblíbené v dietě a nechybí dnes snad na žádné grilovačce. Chutná zkrátka všem a ke všemu se hodí. Pokud byste ho rádi zařadili do jídelníčku, ukážeme vám čtyři skvělé chutné recepty.

Přečtěte si také: 3x recept na citronový koláč, který vás osvěží

3 skvělé a chutné recepty s halloumi sýrem

halloumiFoto: pexels

Lehký salát s halloumi

Co budete potřebovat

10 keříkových rajčat
½ salátové okurky
½ červené papriky
10-15 oliv (černé nebo zelené)
5 vrchovatých PL červené čočky
2 hrsti rukoly
10 listů ledového salátu
1 BIO mozzarella
1 sýr halloumi

Omáčka na salát
4 PL avokádového oleje
2 PL teriyaki omáčky s česnekem
2 ČL medu
4 ČL rýžového octa
Sůl, pepř
Bylinky (třeba kopr)

Pražená semínka
1 PL slunečnicových semínek
1 PL piniových semínek
½ PL sezamu

Postup

Červenou čočku si namočíme do vody na 2 hodiny a jen scedíme, nevaříme, zůstane hezky křupavá. Mezitím si zeleninu a mozzarellu nakrájíme na kostičky, jak to máme rádi, přendáme do misky a zalijeme hotovým dresinkem, promícháme. Na pánvi si nasucho opečeme z obou stran halloumi. Potom si stejně opečeme nasucho i semínka, hezky dozlatova. Rozdělíme salát na dvě porce, ozdobíme polovinou sýru halloumi a posypeme polovinou opražených semínek.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kluk v Zástěře (@klukvzastere)

Halloumi s cibulovým čatní

SÝR
400 g sýra halloumi, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky sušeného oregana
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ČATNÍ
3 červené cibule, 3 malé žluté cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml červeného suchého vína, 1 svitek skořice, 2 snítky tymiánu, 2 lžíce medu, 1 hrst rozinek, sůl a chilli vločky
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni zhruba 10 minut, až začne lehce karamelizovat.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. Přilijte víno, přidejte skořici, tymián, med a rozinky a duste na středním stupni dalších 10 minut doměkka. Pokud se víno příliš rychle vyvařuje, přilijte další nebo mírně snižte teplotu. Dochuťte solí a chilli vločkami.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Sýr nakrájejte na 5mm plátky. V pánvi rozehřejte olej a opečte sýr z obou stran na středním stupni dozlatova, zhruba 3 minuty. Posypte ho oreganem a podávejte s cibulovým čatní.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Časopis Marianne (CZ) (@mariannemagazine)

Halloumi s chřestem

Ingredience

250 g sýru Halloumi

6 stonků chřestu

½ červené cibule

kůra z ½ bio pomeranče

1 vajíčko

hladká mouka

strouhanka

sůl

pepř

Postup

Obalte sýr Halloumi v trojobalu a usmažte ho. V ubrousku nechte okapat.

Chřest připravte podle receptu z minulého příspěvku. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Kůru z pomeranče seškrábejte ostrouhejte na struhadle. Osolte, opepřete a podávejte. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

Halloumi sýr je boží, zkusíte recepty?

Přečtěte si také: Recept na nejlepší tvarohové knedlíky, které si oblíbíte