Přečtěte si také:Recept na slaný i sladký koláč, kterým v létě zabodujete
3 tipy, jak využít zázvor v kuchyni
Foto: pixabay
1. Zázvorové sušenky
150 g hladké pšeničné mouky
150 g hladké špaldové celozrnné mouky
100 g moučkového cukru
~
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
1 lžička perníkového koření
půl lžičky citrónové kůry
~
200 g másla (nakrájeného na kostky)
2 žloutky
~~~
Sypké promíchat a trochu rozsypat kolem mísy. Máslo ďoubat prstem, pak nakrájet a přidat. Žloutky taky. Uhnětené těsto na pár hodin do lednice. Válet, vykrajovat, všechno všude opatlat a rozšlapat těsto na zemi. Vykrájené sušenky zase zmuchlat. Užít si nějakou srandu. Však o nic nejde. Upéct na 175 stupňů 10-15 minut. Hlídat, aby pomocníček neotočil knoflíkem troubu na 220 stupňů.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Zázvorový shot
– špetka kurkumy
– špetka kajenského pepře
– malinko černého pepře (párování pepře s kurkumou zlepšuje absorpci kurkuminu)
– troška medu
– panák zázvorového shotu s rakytníkem
Vše smíchat dohromady a vypít, nejlépe nalačno.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Zázvorový likér
150 g zázvoru
8 polévkových lžic medu
1 pomeranč
1 citrón
0,5 l čisté vodky
Zázvor, pomeranč a citrón oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do velké sklenice, přidáme med a zalijeme vodkou. Necháme 3 dny louhovat, poté scedíme a přelijeme do nějaké pěkné sklenice. Nakonec tuhle dobrotu schováme do lednice a každý večer popíjíme malou šťopičku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Máte rádi zázvor? Nebo ho jíte jen proto, abyste byli zdraví?
Přečtěte si také:7 důvodů proč je zázvorový čaj zdravější než jiný