Řízek je klasika, která nikdy neomrzí. Každá rodina má svůj recept na dokonalý zlatavý řízek s křupavou strouhankou. Ale co když žádný rodinný recept nemáte a rádi byste si nějaký vážně dobrý řízek dali? Zkuste naše tři recepty a uvidíte, že se budete oblizovat ještě hodně dlouho.

Přečtěte si také: Houbová omáčka: 5 receptů, které musíte letos vyzkoušet



3x recept na šťavnatý řízek, který vám zachutná

řízekFoto: pixabay

1. Fit kuřecí řízek

Ingredience

Kuřecí prsní řízky
Cornflakes
Hladká špaldová mouka nebo normální
Vajíčko
5 lžic mléka
Sůl
Pepř
Granulovaný česnek
Sladká paprika

Postup

Kuřecí prsní řízky očistíme, omyjeme a rozdělíme na plátky. Připravíme si tři hluboké talíře – do jednoho dáme celozrnnou mouku nebo normální, v druhém rozšleháme vajíčko s mlékem a špetkou soli a do třetího rozmixujte kukuřičné lupínky a přidáme granulovaný česnek a sladkou papriku. Každý plátek obalte vždy nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec obalíme v kukuřičných lupíncích.
Kuřecí řízky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme při 170 °C cca na 20–25 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Řízek ale stripsy

Ingredience

800 g kuřecí prsa

150 g bílý jogurt (díky jogurtu nejsou prsa suchá po upečení)

půl lžičky kari

půl lžičky sladké papriky

1 vejce

sůl

drcené kukuřičné lupínky na obalení ( nejvíce se nám osvědčily od firmy Emco)

olej ve spreji (nemusí být- používám na spodní stranu stripsu)

nebo fantastická pikantní BBQ verze stripsů:

100 g rajčatového pyré

50 g bílý jogurt

1 ks cibule

1 lžička hořčice

1 lžička citrónové šťávy

2 stroužky česneku

1 lžíce medu nebo cukru

1/2 lžičky mleté skořice

bílý pepř a sůl podle chuti

chilli koření

Postup

Kuřecí prsa nakrájíme na proužky, které naložíme na pár hodin (nechávám alespoň 3 hodiny) do těstíčka – jogurt, vejce a koření (nebo BBQ verze). Maso poté obalíme v nadrcených kukuřičných lupíncích. Lupínky do stripsů v žádném případě nezamačkávejte, pouze je v ní lehce obalte, aby byly stripsy po upečení křupavé. Obalené kousky poté pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité péct stripsy co nejdříve  po obalení a nepřipravovat je dopředu. Pečeme na 180 °C asi 35 minut (dle velikosti stripsů).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Fit Recepty (@fit_recepty_cz)





3. Vídeňský řízek

Ingredience

mleté maso

gouda nebo eidam 45 % (Sýr dávám 40:60 pro maso)

Sůl

Mléko

Olej na smažení

TROJOBAL:

hladká mouka

vejce cca 2 ks

sůl, pepř

strouhanka

Postup

Semeleme si bůček se sýrem. Přidáme sůl (opatrně sýr je dost slaný). Pote přidame mléko a spojíme to v jednu hmotu která se dobře tvaruje (můžeme klidně nechat i přes noc v lednici). Z hmoty si uděláme bochánky, které obalíme a zvolna je smažíme do zlatova. Když budete mít řízky vysoké můžete je dát i do trouby dopéct.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Orny (@ornyfoodstyle)

Který řízek máte nejradši, vepřový nebo kuřecí? Nebo snad telecí?

Přečtěte si také: Štědrovečerní večeře: 5 receptů pro dokonalé vánoční menu