Řízek je klasika, která nikdy neomrzí. Každá rodina má svůj recept na dokonalý zlatavý řízek s křupavou strouhankou. Ale co když žádný rodinný recept nemáte a rádi byste si nějaký vážně dobrý řízek dali? Zkuste naše tři recepty a uvidíte, že se budete oblizovat ještě hodně dlouho.
Přečtěte si také: Houbová omáčka: 5 receptů, které musíte letos vyzkoušet
3x recept na šťavnatý řízek, který vám zachutná
Foto: pixabay
1. Fit kuřecí řízek
Ingredience
Kuřecí prsní řízky
Cornflakes
Hladká špaldová mouka nebo normální
Vajíčko
5 lžic mléka
Sůl
Pepř
Granulovaný česnek
Sladká paprika
Postup
Kuřecí prsní řízky očistíme, omyjeme a rozdělíme na plátky. Připravíme si tři hluboké talíře – do jednoho dáme celozrnnou mouku nebo normální, v druhém rozšleháme vajíčko s mlékem a špetkou soli a do třetího rozmixujte kukuřičné lupínky a přidáme granulovaný česnek a sladkou papriku. Každý plátek obalte vždy nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec obalíme v kukuřičných lupíncích.
Kuřecí řízky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme při 170 °C cca na 20–25 minut.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
2. Řízek ale stripsy
Ingredience
800 g kuřecí prsa
150 g bílý jogurt (díky jogurtu nejsou prsa suchá po upečení)
půl lžičky kari
půl lžičky sladké papriky
1 vejce
sůl
drcené kukuřičné lupínky na obalení ( nejvíce se nám osvědčily od firmy Emco)
olej ve spreji (nemusí být- používám na spodní stranu stripsu)
nebo fantastická pikantní BBQ verze stripsů:
100 g rajčatového pyré
50 g bílý jogurt
1 ks cibule
1 lžička hořčice
1 lžička citrónové šťávy
2 stroužky česneku
1 lžíce medu nebo cukru
1/2 lžičky mleté skořice
bílý pepř a sůl podle chuti
chilli koření
Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na proužky, které naložíme na pár hodin (nechávám alespoň 3 hodiny) do těstíčka – jogurt, vejce a koření (nebo BBQ verze). Maso poté obalíme v nadrcených kukuřičných lupíncích. Lupínky do stripsů v žádném případě nezamačkávejte, pouze je v ní lehce obalte, aby byly stripsy po upečení křupavé. Obalené kousky poté pokládejte vedle sebe, nikdy ne na sebe, jinak zvlhnou. Zároveň je důležité péct stripsy co nejdříve po obalení a nepřipravovat je dopředu. Pečeme na 180 °C asi 35 minut (dle velikosti stripsů).
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
3. Vídeňský řízek
Ingredience
mleté maso
gouda nebo eidam 45 % (Sýr dávám 40:60 pro maso)
Sůl
Mléko
Olej na smažení
TROJOBAL:
hladká mouka
vejce cca 2 ks
sůl, pepř
strouhanka
Postup
Semeleme si bůček se sýrem. Přidáme sůl (opatrně sýr je dost slaný). Pote přidame mléko a spojíme to v jednu hmotu která se dobře tvaruje (můžeme klidně nechat i přes noc v lednici). Z hmoty si uděláme bochánky, které obalíme a zvolna je smažíme do zlatova. Když budete mít řízky vysoké můžete je dát i do trouby dopéct.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Který řízek máte nejradši, vepřový nebo kuřecí? Nebo snad telecí?
Přečtěte si také: Štědrovečerní večeře: 5 receptů pro dokonalé vánoční menu