Existují dvě skupiny lidí. Jedna skupina si neumí představit Vánoce bez tradičního kapra a druhá ho naprosto nenávidí. Tak pro ty tento článek nejspíš nebude. Jestli máte rádi ryby stejně tak, jako my a myslíte si, že jsou nedílnou součástí štědrovečerní večeře, rádi vám dáme několik receptů, díky kterým bude váš kapr naprosto výtečný. Zkuste ho letos trochu jinak. Ukážeme vám totiž, co všechno se dá z rybího kapřího masa udělat, třeba když vám zbyde. Vánoční kapr: recepty z něj najdete níže.
Přečtěte si také: Smažený kapr na 3 způsoby: tyto recepty musíte vyzkoušet
Vánoční kapr: recepty na štědrovečerní stůl
Foto: pixabay
Pomazánka z uzeného kapra
Ingredience
– uzená ryba (já použila doma
vyuzeného kapra, ale jde i
makrela) zbavená kostí a
rozebraná na malé kousky
– žervé
– dijonská hořčice (nebo
plnotučná)
– kyselá okurka najemno
nakrájená
– pepř
Postup
Vše smíchat dohromady.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Jednoduchý kapr
INGREDIENCE
- jeden vykostěný a nafiletovaný kapr (může být rovnou i filet)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky soli
Na obalení:
- solamyl
- hladké mouka
- mletá sladká paprika
- sušený česnek
POSTUP
- Kapra si nakrájíme na tenké příčné proužky.
- Marinádu si umícháme z prolisovaných česneků, sojové omáčky, medu, papriky, zázvoru a soli.
- Do marinády kapra naložíme a necháme marinovat v lednici ideálně přes noc.
- Pak si hranolky obalíme ve směsi mouky, solamylu, papriky a česneku.
- Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Autora receptu najdete tady.
View this post on Instagram
Pečený kapr se zeleninou
INGREDIENCE
- 1 kapr
- sůl
- šťáva z citronu
- petržel
- 2 větvičky tymiánu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 pórek
- ½ menšího celeru
- 40 g másla
- 125 ml bílého vína
- 125 ml vody
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
POSTUP
- Kapra si vykucháme a očistíme.
- Celého jej osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dovnitř vložíme nasekanou petrželku a tymián.
- Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu (pórek na kolečka, kterou pak přidáme ke kaprovi na pekáček).
- Vše podlijeme vodou a vínem a za občasného podlévání pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Ke konci si můžete zeleninu z omáčky rozmixovat najemno.
- Smetanu si smícháme se žloutkem a postupně k nim přiléváme horkou omáčku z ryby.
- Takto nám vznikne chutná smetanová omáčka.
Autora receptu najdete tady.
View this post on Instagram
Kapr načerno
Ingredience
- máslo 2 lžíce
- mrkev, nastrouhaná 1 ks
- menší celer, nastrouhaný 1 ks
- petržel, nastrouhaná 1 ks
- cibule nakrájená nadrobno 1 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
- citron i s kůrou 2 kolečka
- ocet 25 ml
- rybí vývar nebo voda 750 ml
- kapr, osolený 6 porcí
- povidla 4 lžíce
- sušené švestky, pokrájené 100 g
- loupané mandle, nasekané 50 g
- rozinky 20 g
- vlašské ořechy, nasekané 50 g
- strouhaný perník 2 lžíce
POSTUP
-
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
- Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12 až 15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
- Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo noky.
- Autora receptu najdete tady.
View this post on Instagram
Tohle je vánoční kapr: recepty, které vám zachutnají.
Přečtěte si také: Jak na kapří hranolky? Vyzkoušejte tento recept!