Grilovací sezóna se nám už rozjíždí a už začíná být i počasí, kdy můžeme být venku a dokonce si něco ugrilovat venku. Co grilovat, aby to bylo dobré a pochutnali jste si? Inspirujte se v našem článku, kde najdete samé dobré recepty!
Chtěli byste grilovat, ale nemáte zahradu, pouze balkon? To vůbec nevadí, grilovat se dá i na balkoně – podívejte se sem, jak kreativně si můžete udělat grilovací místo na balkoně.
Co grilovat: 10 jednoduchých jídel, která vám budou chutnat
Foto: pixabay
1. Grilovaná zelenina
Tohle je úplně to nejjednodušší a také hodně zdravá varianta toho, co grilovat. Vyberte si jakoukoliv zeleninu, co máte rádi, osolte, opepřete, přidejte oblíbené koření a pokapejte olivovým olejem. Dejte na gril a za pár minut je hotovo! Jezte jako přílohu, ale klidně i jako hlavní chod. Můžete zeleninu napíchnout spolu s masem na špejli a udělat špízy. Věřte, že udělané na grilu chutnají úplně jinak než z trouby. Budou mít zkrátka takovou uzenou chuť.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Marináda na maso: 10 grilovacích marinád, které si zamilujete
2. Burgery na grilu
Udělejte si výborné šťavnaté burgery na grilu. Kupte si maso přímo na burgery – osolte, opepřete, dejte na něj sýr (nejlépe čedar nebo nějaký výrazný) a dejte na gril. Potom vezměte spodní část bulky, trochu ogrilujte, pomažte majonézou, přidejte maso se sýrem, k tomu rajče, ledový salát, slaninku, kterou také můžete udělat na grilu a cibuli. Přiklopte a je to.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Sýry na grilu
Dejte na gril různé sýry, co máte rádi. Nejlepší je hermelín, halloumi nebo třeba oštěpky. Budou krásně rozteklé a vláčné. Doporučujeme s brusinkovou omáčkou.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Připravte si kuřecí stripsy jako z KFC
4. Plněné žampiony
Ingredience
400 g žampionů
150 g Olomouckých tvarůžků
1 menší cibule
sůl
kmín
máslo
Postup
Žampiony očistíme, kloboučky oddělíme a prozatím odložíme stranou. Cibuli osmažíme na másle, přidáme nadrobno nakrájené nožičky žampionů, přidáme sůl a kmín a podusíme doměkka. Do vychladlé směsi přidáme nadrobno nakrájené tvarůžky a vzniklou hmotou plníme kloboučky hub, narovnáme je do silně vymaštěného pekáče a v troubě zapečeme. Můžeme i grilovat. Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Marináda z medvědího česneku
2 lžičky grilovacího koření
2 stroužky česneku
10 lístku medvědího česneku na jemno
půl hrnku oleje
3 lžičky sójové tamari omáčky
lžička mleté červené papriky
sůl
pepř
2 lžičky dijonské hořčice
Vše smícháme dohromady a v takové marinádě můžeme obalovat maso, zeleninu nebo třeba sýry.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Co grilovat: 10 jednoduchých jídel, která vám budou chutnat
6. Brambory na grilu
Úplně jednoduše brambory nakrájejte a i se slupkou, posolené, opepřené, dejte na gril. Doporučujeme jíst s jogurtovým dipem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Grilovaný losos
Vezměte lososa, z obou stran ho osolte a opepřete a přidejte kousek másla a plátek citronu – takto společně ugrilujte do zlatava.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Domácí limonáda
Ke grilování nesmí chybět i domácí osvěžující limonáda. Do vody vhoďte citronové plátky, citronovou šťávu, můžete přidat i lístky čerstvé máty a led. Jak jednoduché, ale výborné. Můžete do limonády přidat i další ovoce a tím ji trochu osladit. Pokud by to pro vás bylo stále málo sladké, použijte pár lžiček čekankového sirupu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
9. Grilovaný ananas
I ovoce se dá grilovat a chutná to báječně. Na ananas dejte trochu medu nebo cukru a ugrilujte ho – větší lahodu jste nejedli. Jen ho tam nenechte moc dlouho, ať nezhořkne.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
10. Grilovaná kuřecí křidýlka
Křidýlka osolte a namočte do marinády, kterou vytvoříte z jogurtu, česneku, sojové omáčky, kečupu, sladké chilli omáčky a obalte v tom a v zápětí ještě ve strouhance z cornflakes a ugrilujte. Mňam!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Až zase nebudete vědět, co grilovat, inspirujte se tady v našem článku s recepty. Budete za hvězdu grilu.
Přečtěte si také: Jak udělat nejlepší grilovanou zeleninu?