Možná se výroby marmelády bojíte, ale není na tom vůbec nic složitého, zvládne to i úplný začátečník.
Přečtěte si také: Už jste byli na samosběru jahod? Podívejte se kam na ně.
Jahodová marmeláda 5x jinak: 5 fantastických receptů
Foto: pixabay
1. Jahodová marmeláda s bourbonskou vanilkou
Ingredience
– 6 kg českých jahod
– 1,5 kg nerafinovaného třtinového cukru
– 2 pytlíčky přírodního pektinu
– 4 lžičky kyseliny citrónové
– 1,5 lžičky bourbonské vanilky
Postup
Očištěné jahody dáme do hrnce a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme nerafinovanýq třtinový cukr smíchaný s pektinem a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
Pak teplotu ztlumíme, aby nám marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek. Jestliže máte rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidejte 4 lžičky kyseliny citronové.
Ještě vařicí marmeládu nalijeme do čistých a suchých skleniček a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak vychladnout.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Zdravá jahodová marmeláda
Ingredience
- 450 g čerstvých jahod
- lžíci želatiny
- 80 ml vody
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
Jahody očistíme, nakrájíme a dáme do hrnce, do kterého nalijeme vodu a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, tak aby voda jen bublala, a necháme takto 5-8 min. Pak hrnec dáme mimo plamen, posypeme želatinou a tyčovým mixérem rozmixujeme. Následně přidáme citronovou šťávu a zase promixujeme. Nalijeme hotovou marmeládu do sklenice a po vychladnutí dáme do lednice. Tam vydrží klidně 10 dní.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Jahodová marmeláda s mátou
Jednoduše očistíme a nakrájíme jahody, dáme s vodou a cukrem vařit a přidáme lístky máty, které po svaření vyndáme (můžete je tam nechat, máta tam pak bude mít výraznější chuť), přidáme želatinu a citronovou šťávu a rozmixujeme.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Jahodová marmeláda s balzamicem
Udělejte klasickou marmeládu a zkuste do ní přidat balzamico, pěkně srazí sladkost a ta barva!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Jahodová marmeláda s chia semínky
Postup
Povaříme cca 650 g jahod do měkka, pak přidáme 3 lžíce chia semínek a povaříme ješte 5 min za občasného míchání. Poté přidáme 1-2 lžíce citrónové šťávy a rozmixujeme. Stáhneme z plotýnky. Až nyní doslaďte lžičkou medu.
Plníme do čistých nahřátých sklenic, hrdlo a víčko otřeme slivovicí.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Jahodová marmeláda je boží! Jakou variantu zkusíte vy? Náš favorit je ta s balzamicem.
Přečtěte si také:Vyzkoušejte jahodový dort! 3 super recepty najdete tady.
Autoři náhledových fotek: @varime_s_laskou @lubojatzky_couple