Taky máte doma teď hodně jahod, protože je sezóna? Jíte je pořádné samotné nebo klasicky s cukrem, ale už nevíte, co dál? Co zkusit třeba marmeládu? Jahodová marmeláda je jedna z nejoblíbenějších a chutná skvěle, když je dělaná doma a ještě z toho budete mít radost. Můžete ji také věnovat jako dárek. Máme pro vás seznam pěti receptů na marmeládu z jahod, která vám bude určitě chutnat. Kterou si vyberete?

Možná se výroby marmelády bojíte, ale není na tom vůbec nic složitého, zvládne to i úplný začátečník.

Přečtěte si také: Už jste byli na samosběru jahod? Podívejte se kam na ně.



Jahodová marmeláda 5x jinak: 5 fantastických receptů

jahodová marmeládaFoto: pixabay

1. Jahodová marmeláda s bourbonskou vanilkou

Ingredience

– 6 kg českých jahod

– 1,5 kg nerafinovaného třtinového cukru

– 2 pytlíčky přírodního pektinu

– 4 lžičky kyseliny citrónové

– 1,5 lžičky bourbonské vanilky

Postup

Očištěné jahody dáme do hrnce a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme nerafinovanýq třtinový cukr smíchaný s pektinem a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
Pak teplotu ztlumíme, aby nám marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek. Jestliže máte rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidejte 4 lžičky kyseliny citronové.
Ještě vařicí marmeládu nalijeme do čistých a suchých skleniček a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak vychladnout.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vaříme s láskou!💕🍴😊 (@varime_s_laskou),





2. Zdravá jahodová marmeláda

Ingredience

  • 450 g čerstvých jahod
  • lžíci želatiny
  • 80 ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Jahody očistíme, nakrájíme a dáme do hrnce, do kterého nalijeme vodu a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, tak aby voda jen bublala, a necháme takto 5-8 min. Pak hrnec dáme mimo plamen, posypeme želatinou a tyčovým mixérem rozmixujeme. Následně přidáme citronovou šťávu a zase promixujeme. Nalijeme hotovou marmeládu do sklenice a po vychladnutí dáme do lednice. Tam vydrží klidně 10 dní.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sladké Nebe (@sladkenebe)

3. Jahodová marmeláda s mátou

Jednoduše očistíme a nakrájíme jahody, dáme s vodou a cukrem vařit a přidáme lístky máty, které po svaření vyndáme (můžete je tam nechat, máta tam pak bude mít výraznější chuť), přidáme želatinu a citronovou šťávu a rozmixujeme.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Tuláčková (@tulackova_marketa),

4. Jahodová marmeláda s balzamicem

Udělejte klasickou marmeládu a zkuste do ní přidat balzamico, pěkně srazí sladkost a ta barva!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kaya Kounová Roubíčková (@svasniprojidlo),





5. Jahodová marmeláda s chia semínky

Postup

Povaříme cca 650 g jahod do měkka, pak přidáme 3 lžíce chia semínek a povaříme ješte 5 min za občasného míchání. Poté přidáme 1-2 lžíce citrónové šťávy a rozmixujeme. Stáhneme z plotýnky. Až nyní doslaďte lžičkou medu.
Plníme do čistých nahřátých sklenic, hrdlo a víčko otřeme slivovicí.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Leňa Kruttová (@lenakruttova),

Jahodová marmeláda je boží! Jakou variantu zkusíte vy? Náš favorit je ta s balzamicem.

Přečtěte si také:Vyzkoušejte jahodový dort! 3 super recepty najdete tady.

Autoři náhledových fotek: @varime_s_laskou @lubojatzky_couple