Máte rádi pečivo a tak si neustále nějaké kupujete? A co si ho zkusit upéct doma a vědět, co do něj dáváte? Nejen, že o tom budete mít přehled, ale budete z toho mít také radost a zároveň bude lépe chutnat. Ukážeme si, jak upéct domácí chleba v klasické troubě bez toho, aniž byste použili pekárnu na chleba. Uvidíte, že si celá rodina pochutnáte a můžete si do něj dát, co jen chcete a co máte rádi.
Jak upéct domácí chleba v klasické troubě
Foto: pixabay
Ingredience
3 hrnky hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
1 a půl lžičky soli
2 lžičky Chlebového koření SanusVia
oblíbená semínka (lze vynechat)
1 a půl hrnku vody
Pokud nemáte sušené droždí a nemůžete ho sehnat, můžete si udělat vlastní kvásek, recept najdete tady.
Postup
Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, Chlebové koření SanusVia, sůl, případně hrst oblíbených semínek. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8-12 hodin. Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat a poté těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále nebo ve vysypané ošatce. Poté zapneme troubu na 220 °C a vložíme do něj nahřát pekáč s poklicí. Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C. Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut. Pak už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Teď už přesně víte, jak upéct domácí chleba v klasické troubě rychle a jednoduše. Zkusíte?
Upečte si vláčnou a lehkou vánočku i mimo Vánoce, nejlepší recept najdete tady.