Máte chuť na dort, vyžaduje ho po vás rodina jako dezert nebo snad čekáte návštěvu nebo oslavence? Pokud se nechcete dělat se složitými dorty, které zebou hodně času nebo třeba nejste tak zdatní pekaři a kuchaři, tohle jsou recepty přímo pro vás. Inspirujte se a udělejte jednoduchý dort, se kterým všechny okouzlíte a přitom vám nezruinuje peněženku ani nesebere moc času.

Přečtěte si také: Nejlepší recept na čokoládový dort, který bude chutnat všem



Jednoduchý dort 4x jinak pro každého

dort
Foto: pixabay

1. Čokoládový dort

Ingredience

•1 kelímek zakysané smetany
•1 kelímek krupicového cukru
•1 kelímek kakaa holandského typu
•1 kelímek hladké mouky
•4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
•1 prášek do pečiva
•1 vanilkový cukr
•Špetka soli
•Půl kelímku oleje

Krém
•300 g vysokoprocentní čokolády
•300 ml smetany ke šlehání
•100 g másla

Postup

Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kakao, mouku smíchanou spráškem do pečiva, olej a zamíchejte.
Ručně a po částech přimíchejte sníh a dejte péct asi na 45 minut při 175 stupních do dortové formy o průměru 20 cm, kterou si nejdříve vyložíte pečicím papírem. (Na dno formy umístěte kruh z pečicího papíru. Boky formy potřete máslem a z pečicího papíru vystřihněte pruh, který bude formu převyšovat o cca 5 cm. Díky máslu papír k formě přilne, nebude se odchlipovat a při pečení těsto z formy nevyteče.)
Krém. Čokoládu se smetanou a máslem dejte do hrnce a na mírném plameni za občasného míchání rozpusťte. Nechte ztuhnout v lednici do konzistence ne úplně tuhého krému (prostě tak, aby se s ním dobře pracovalo) a občas promíchejte.
Dort dvakrát rozkrojte a mezi každou vrstvu natřete část krému. Dejte na 15 minut zatuhnout do lednice. Poté potřete boky a vrch dortu zbývajícím krémem. Boky uhlaďte nožem a na horní části vytvořte vzor pomocí vypouklé strany lžíce.
Dejte dort na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Poté vezměte nůž, nahřejte ho pod horkou vodou, osušte a pomalu jím přejíždějte po bocích dortu. Ty se tím vyhladí a získají jakoby matný efekt.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Dort s ovocem

PIŠKOT:
Na kulatou koláčovou formu nebo malý plech
120 g polohrubá mouka
1/2 lžičky kypřícího prášku
Špetka soli
3 lžíce oleje
80 g třtinového cukru, dávám moučkový
3 vejce
Dejte šlehat bílky se solí, jakmile se vytvoří pěna, přidejte cukr, ušlehejte do pevného sněhu, zašlehejte žloutky, poté olej. Nakonec ručně opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Pečte ve formě se dnem vyloženým pečícím papírem, který lehce potřete mašlovačkou máslem.
.
Po vychladnutí potřete tenkou vrstvou marmelady a natřete krémem.
.
KRÉM:
1 mascarpone
1 odtučněný tvaroh
Pár kapek citronové šťávy
Cukr dle chuti
Společně vyšlehejte ručním šlehačem.
(pro větší vrstvu krému a jemnější chuť přidejte jednu dotuha ušlehanou lehce oslazenou šlehačku)
.
Poklaďte ovocem a dejte chladit. Uvařte podle návodu dortovou želatinu a po lehkém vychladnutí naneste na ovoce. Na nanášení mam super vychytávku – použijte silikonovou mašlovačku a postupně nanášejte tenké vrstvy, želatina pak nestéká.

Autora receptu najdete u příspěvku.


Přečtěte si také: Jahodový dort třikrát jinak: 3 recepty, které si zamilujete



3. Nepečený ovocný dort

Ingredience:

2 kelímky zakysané smetany (nejlépe 16 % tuku)
2 vanilkové cukry
1 větší sáček kulatých piškotů
400 g ovoce podle vaší chuti, lze nahradit mraženou lesní směsí/okapaným kompotem
čerstvé maliny, lze nahradit jiným ovocem, na ozdobu
máta, lze nahradit meduňkou, na ozdobu

Postup:

Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček –, celkové množství podle velikosti formy. Na dno formy (nebo třeba i malých, jednoporcových formiček) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte poměrně tenkou vrstvu ovoce a navrch zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte.

Dejte na noc do chladničky. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží.

Před podáváním vyjměte (vyklopte) dort z formy a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Piškotový dort s tvarohem

Ingredience

– dětské piškoty (cca 200 g, ale záleží na velikosti formy)
– 2 tučné tvarohy
– 1 zakysaná smetana
– 2 smetany ke šlehání
– 4 lžíce moučkového cukru (případně podle chuti)
– 1 vanilkový cukr
– jahody nebo jiné ovoce (cca 500 g)

Postup

Jak budeme postupovat?
1. Dortovou formu můžeme po obvodu vyložit potravinářskou fólií nebo dortovou páskou. Do formy vyskládáme piškoty. Nakrájíme si ovoce na malé kousky.
2. Do mísy si dáme tvarohy, zakysanou smetanu, moučkový cukr. Vše řádně prošleháme.
3. Vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem, kterou pak opratrně spojíme s tvarohovou směsí.
4. Začneme podle sebe dělat vrstvy a snažíme se každou vrstvu hezky zarovnat.
5. Já jsem na připravené piškoty dala tvarohovou směs, jahody, tvarohovou směs, jahody, tvarohovou směs, piškoty, tvarohovou směs. Záleží ale na Vás, pokud máte rádi piškoty, tak si klidně přidejte ještě jednu piškotovou vrstvu nebo si zvolte jiné rozložení.
6. Formu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme dort přes noc ztuhnout v lednici.
7. Dort dozdobíme a můžeme jej podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Který si dort si vyberete? Zkuste všechny, protože vážně stojí za to.

Přečtěte si také: 3x TIP na výborný narozeninový dort, se kterým zazáříte