Pokud vám záleží na tom co jíte, tak si pečlivě vybíráte i skladbu jídelníčku po celý den. Pokud si k obědu dáte něco těžkého, smaženého nebo kořeněného, může se stát a pravděpodobně se to také stane, že budete méně produktivní, unavení a bude se vám chtít spát a dokonce vám nepůjde ani pořádně přemýšlet. Pokud stojíte o dostatek energie, dobrou náladu a perfektně nastartované tělo i mysl, doporučujeme si dát nějaký lehký zdravý oběd, který vám prospěje. Možná ale přemýšlíte, co si dělat. Od toho jsme tu my a našich 5 receptů na zdravý oběd! Ta co si vyberete pro dnešní den? 🙂

Přečtěte si také: 9 tipů na rychlé a zdravé obědy




Udělejte si lehký zdravý oběd: 5 výborných receptů

zdravý obědFoto: pixabay

Přečtěte si také: 20 nápadů na rychlé obědy, po kterých nepřiberete

1. Chicken burrito skillet

Ingredience

▫️500 g kuřecích prsou
▫️1 žlutá cibule
▫️1 žlutá paprika
▫️2 lžíce tex mex koření
▫️200 g červených fazolí
▫️50 g kukuřice
▫️1 plechovka (400 g) sekaných rajčat
▫️400 g rýže
▫️100 g čedaru
▫️hrst hladkolisté petrželky
▫️1 lžíce oleje
▫️sůl

Postup

Kuře si nakrájíme na menší kostičky, osolíme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kuře ze všech stran dozlatova. Přidáme cibuli a papriku pokrájené na kostičky, promícháme a společně smažíme 2-3 minuty.
Okořeníme tex mex kořením, dobře primícháme a smažíme další dvě minuty.
Přidáme slité fazole, kukuřici, rajčata, dva šálky vody a přivedeme k varu.
Přisypeme rýži, přiklopíme a na mírném plameni vaříme cca 12 minut, nebo dokud není měkká. Pokud by byla potřeba, můžeme přilít ještě trochu vody.
Vmícháme čtvrtinu sýru, navrchu posypeme zbylým sýrem a petrželkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Káťa P. (@bananecek)





2. Kuřecí prsa v hořčičné omáčce

Ingredience

▫️600 g kuřecích prsou
▫️1 cibule
▫️1 lžíce česnekových floků (můžete použít čerstvý česnek, dala bych tak jeden stroužek )
▫️1 balení rama krémová 7%
▫️100 g kysané smetany svěží
▫️snítka tymiánu
▫️cca lžička koření na drůbež
▫️sůl
▫️barevný pepř
▫️1 lžíce medu
▫️1 lžíce hrubozrnné hořčice
▫️1 lžíce oleje

Postup

Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme a okořeníme solí a kořením na drůbež.
V hrnci si rozehřejeme olej a kuře v něm opečeme z obou stran do zlatova. Až bude hezky propečené, dáme ho stranou.
Ve stejném hrnci si necháme změknout najemno nakrájenou cibuli, pokud je potřeba, přidáme ještě trochu oleje. Přidáme česnek a hořčici a krátce opečeme. Přidáme obě smetany, tymián, med, osolíme a opepříme a necháme zhruba 5 minut na mírnějším plameni probublávat. Sundáme z ohně, tymián vyhodíme a rozmixujeme omáčku dohladka.
Vrátíme zpět na plamen, do omáčky přidáme kuřecí prsa a společně krátce prohřejeme.
K omáčce se hodí bramborová kaše, ale i vařené nebo pečené brambory.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Káťa P. (@bananecek)

Udělejte si lehký zdravý oběd

3. Květáková pizza

Ingredience

– 1 květák
– 70 g parmazánu
– 1 vajíčko
– 1 stroužek česneku
– 1/2 lžičky oregana
– sůl
– 1/2 šalotky
– 1/2 česneku
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– 100 ml rajčatového pyré
– hrst bazalky
– olivový olej
– mozzarella 1 kus
– šunka nebo prosciutto crudo
– parmazán

Postup

Květák rozeberu na růžičky a na páře na středním stupni nechám 10-15 minut do změknutí. Měkkej květák nechám vystydnout, dám do mixéru a rozmixuju na konzistenci rýže, né na kaši. (Taky je varianta květák nejdříve rozmixovat na konzistenci rýže a potom dát vařit a scedit)

Takhle rozmixovanej květák vložím do čisté utěrky, pořádně ji zamotám a ždímu a ždímu, dokud z květáku nedostanu co nejvíce tekutiny. Čím lépe se Vám to povede, tím bude pizza křupavější.

Troubu předehřeju na 180 stupňů a na plech si dám pečící papír. Připravenej květák dám do mísy a přidám vajíčko, parmazán, prolisovanej česnek, oreganu a trochu osolím. Celou směs pak vytvaruju pomocí lžíce na plechu do tvaru pizzy tak, aby těsto bylo necelej ccentimetr vysoký a mělo cca 25 -30 cm v průměru. Připravené těsto dám péct do trouby na 30 – 40 minut.

Zatím si připravím rajčatové sugo. Šalotku i česnek nakrájím najemno, do malého hrnce dám trochu olivového oleje a šalotku a opeču doměkka. Pak přidám na minutku rozvonět česnek a hned přidávám rajčatovej protlak. Opékám společně asi 2 minuty a pak zaleju rajčatovým pyré. Nechám společně tak 10 minut probublávat a na závěr malinko osolím, přidám natrhanou bazalku.

Křupavej korpus potřu rajčatovým sugem a na něj natrhám mozzarellu se šunkou nebo prosciutto. Dám dopéct ještě na 5 minut. Na závěr můžete posypat čerstvou bazalkou, nastrouhaným parmazánem a zakápnu olivovým olejem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miluju LOWCARB (@milujulowcarb)





4. Krůtí kapsa se šunkou a nivou

Ingredience

Krůtí kapsa se šunkou a nivou
Suroviny na 1 porci – cca 2120 kJ
Silnější plátek krůtího prsa (cca 130-140 g)
20 g sýru, 1-2 plátky šunky (1 ks cca 8-9 g)
1 čl oleje
sůl, pepř, koření
250 g brambor, 50 ml mléka
petrželka, zelenina

Postup

Ukrojíme si plátek masa a rozklepeme ho na co největší kus. Osolíme, okořením, na jednu půlku přidáme šunku a sýr tak, abychom mohli plátek přehnout a vytvořit kapsu, kterou si můžeme svázat, aby držela tvar. Zabalenou kapsu opět okořeníme a orestujeme na pánvi na trošce oleje, rovnoměrně ze všech stran. Poté buď necháme dojít přikrytou, případně necháme dodělat v troubě zakrytou na nižší stupeň. Podáváme s rozšťouchaným (s horkým mlékem) petrželovým bramborem a čerstvou zeleninou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Benefoods (@benefoods.cz)

5. Zapečený celer

Ingredience

– 1 větší celer (bulva)
– 2 lžíce olivového oleje (vhodný na pečení)
– čerstvě namletý pepř
– 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (bazalka, petrželka, tymián, rozmarýn…)
– 350 ml horké vody
– 35 g vlašských ořechů (cca 2 hrsti)
– 110 g sýru niva

Postup

1. Troubu předehřejeme na 200°C.
2. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na hranolky.
3. Smícháme s olejem, bylinkami a pepřem.
4. Vyskládáme do větší zapékací misky a přelijeme horkou vodou.
5. Nepřikryté pečeme 35 minut, aby se nám postupně vypařil.
6. Pak poklademe rozdrobenou nivou a nasekanými ořechy a necháme dopéct dalších 10 minut.
7. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

Tohle je pět receptů na zdravý oběd na celý týden. Který vás láká nejvíce?

Přečtěte si také: Tip na ideální oběd či večeři: francouzské brambory