Milujete čerstvé teplé pečivo zrovna vytažené z trouby? Když budete mít štěstí, můžete takové pořídit v obchodě, ale tam zase nevíte, co je přesně za suroviny. Povíme vám z vlastní zkušenosti, že nejlepší je domácí pečivo, které si uděláte sami a můžete ho okamžitě sníst. Dneska vám dáme recept na bagetku, která je měkká, křehká a naprosto výborná. A navíc tahle domácí bageta není vůbec složitá, tak až budete dělat polévku nebo budete mít o víkendu ráno čas, udělejte si ji k snídani a uvidíte, že všechny okamžitě zmizí. Mňam!

Přečtěte si také: Jak upéct domácí chleba v klasické troubě

Recept na měkkou a křehkou domácí bagetu

domácí bagetaFoto: pexels

Přečtěte si také: Recept na domácí chleba bez droždí a vajec

Domácí bageta

Ingredience

300 g hladké mouky, 170 ml teplé vody, 1 ČL cukru, 1/2 balíčku sušeného droždí, 2 PL oleje, 1/2 ČL soli

Postup

Všechny suroviny dám do pekárny, poté nastavím program hnětení a až mi pekárna zahlásí konec, spustím program kynutí. Pak už jen těsto rozdělím na 2 díly, vytvaruju bagety, které ještě nechám 10 minut kynout po utěrkou a vložím do předem vyhřáté trouby na 200°C/na 25 minut. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený • VIKI HRAZDÍLKOVÁ • (@viktorie_hrazdilkova)

Dýňové housky

Ještě pro vás máme jeden bonus, o který vás nesmíme ochudit, tyhle housky jsou totiž bezkonkurenční.

Ingredience

15 g droždí 160 ml mléka 2 lžičky třtinového cukru 300 g dýňového pyré 1 vejce (nebo náhradu vajec) 500 g špaldové celozrnné mouky 2 lžičky soli 1 lžička skořice 1/2 lžičky mletého zázvoru 1/2 lžičky mletého koriandru 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku 1/2 lžičky mletého/drceného hřebíčku 80 g másla

Postup

1) V hrníčku si rozmíchejte 60ml mléka, droždí a 2 lžičky cukru. Nechte odstát asi 10 minut. Potom nalijte to misky.

2) Přidejte zbytek mléka, pyré a vajíčko.

3) Přidejte mouku, koření a sůl a promíchejte.

4) Postupně přidávejte máslo (trochu si nechte na potření).

5) Vypracujte těsto (přidejte mouku/mléko dle potřeby tak, aby Vám vzniklo nepříliš lepivé těsto)

6) Nechte kynout 1-2 hodiny než zdvojnásobý svůj objem (ideálně v teple).

7) Potom těsto rozdělte na několik částí (10-12) a udělejte zhruba stejné koule.

8) K vytvarování dýní použijte provázek.

9) Položte kouli doprostřed provázku a přehněte ho nahoře a oba konce překřižte. Opět provázkem „obkružte“ celou kouli dokola a znovu překřižte konce – a takhle pořád dokola, dokud provázek nerozdělí kouli na 8 částí.

10) Potřete máslem a nechte kynou zhruba dalších 30 až 45 minut.

11) Potom dejte péct na 180°C asi 20 minut. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Marcela Kudrnová (@m._a._r._c._i)

Domácí bageta je nejlepší a rozhodně vám doporučujeme ji vyzkoušet. Budete nadšení nejen vy, ale celá vaše rodina!

Přečtěte si také: Domácí vánočka krok za krokem: recept pro začátečníky