Velikonoce 2022 budeme pravděpodobně trávit doma. A k Velikonocům již tradičně patří jídlo, co by to bylo za svátky bez něj? Je tu tedy jediné řešení. Abychom si velikonoční pobyt doma zpříjemnili, můžeme vařit a péct pro celou rodinu. Zapojit děti, zabavit se a užít si hodně dobrého jídla. Už jsem vám ukázali, jak si můžete vyzdobit stylově domov, tak teď ještě upéct něco dobrého. Velikonoční recepty jsou výborné a až je zkusíte, určitě nám dáte za pravdu a budete si je chtít udělat co nejdříve znovu. Jdeme péct!

Přečtěte si také: Velikonoční beránek: recept, který si oblíbíte

Velikonoce 2022: co upéct a uvařit, abyste si pochutnali

velikonoce 2021
Foto: pexels

Nádivka ve slaninovém kabátku

Ingredience

400 g uzené krkovice

6 rohlíku z předchozího dne

2 kostky z mraženého listového špenátu

Hrst petrželky

5 vajec

Muškátový oříšek

2 stroužky česneku

Sůl a pepř

Anglická slanina

Postup

1. Maso uvaříme v malém hrnci do měkka (cca 1 hodina). Vývar si ponecháme.

2. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme 3 tenké plátky másla a dáme do trouby opéct do zlatova.

3. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky do dvou větších misek. V jedné míse ušleháme z bílků tuhý sníh, pomůžeme si špetkou soli. Do druhé mísy přidáme ke žloutkům: opečenou housku, petržel, nasekaný špenát, nakrájené uzené maso, půl lžičky soli, pepř a velkou špetku muškátového ořísku.

4. Celou směs ve druhé míse promícháme a přidáme 2 naběračky vývaru, který nám zbyl z uzeného masa.

5. Úplně nakonec opatrně přimícháme našlehaný sníh z bílků.

6. Formu na biskupský chlebíček vysteleme plátky slaniny, na které rozprostřeme připravenou hmotu. 7. Pečeme na 160 stupňů 60 min.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Sekaná z čočky s kopřivami

Ingredience

250 g čočky kopřivy (menší miska)

2 stonky jarní cibulky

1 stonek řapíkatého celeru

3 lžičky plnotučné hořčice

2 stroužky česneku

1 čerstvé vejce

6 lžic mouky hrst čerstvého oregana a rozmarýnu

1 lžička soli

1/2 lžičky domácí vegety

1/3 lžičky pepře

1 lžička majoránky

1 lžička sladké papriky + 4 vejce dovnitř

Postup

Čočku nejprve na 2 hodiny namočte a pak uvařte se solí a kmínem do měkka. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku, řapíkatý celer, česnek, oregano, rozmarýn a kopřivy na malé kousky. Část čočky rozmixujte, přidejte k ní zbylé suroviny a pořádně promíchejte. Nakonec si ze směsi vytvarujte velkou „šišku“ plněnou vařenými vejci. Pečte cca hodinu na 170 stupňů.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jana (@stumbyna)

Přečtěte si také: 15 krásných míst a způsobů, kde a jak strávit Velikonoce 2022

Veganské mrkvové řezy

Ingredience

250 g hladké mouky

40 g třtinového cukru

10 g kypřicího prášku⁠

50 g mletých vlašských ořechů

1 lžíce jablečného octa⁠

50 ml slunečnicového oleje

40 ml sirupu z agáve

300 ml sójového vanilkového mléka

100 g najemno nastrouhané mrkve

Krém:⁠

1/2 vanilkového pudinku (20 g)⁠

200 ml sójového vanilkového mléka

1 lžíce třtinového cukru

40 g kešu ořechů

100 g bílého tofu⁠

1 lžíce šťávy z citronu⁠

30 ml sirupu z agáve

100 g tuhé části z kokosového mléka⁠ ⁠

Na ozdobu:⁠

100 g marcipánu⁠

kurkuma, sladká paprika, kakao na obarvení⁠

zelená nať z mrkve⁠

Postup

Alespoň na 2 hodiny namočte kešu ořechy do vody. Ve 200 ml sójového mléka uvařte pudink společně s cukrem do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Tofu rozmixujte společně se šťávou z citronu a sirupem z agáve. Nakonec rozmixujte vše dohromady – tofu směs, pudink a tuhou část z kokosového mléka. Nechte v lednici alespoň 2 hodiny tuhnout.⁠ V míse smíchejte nejdříve všechny sypké ingredience a potom přidejte mokré. Jakmile je těsto skvěle promíchané, přidejte nastrouhanou mrkev. Nalijte na vymazaný a vysypaný plech a dejte péct na 45 minut při 180 °C. Poté nechte vychladnout.⁠ Marcipán obarvěte kurkumou a sladkou paprikou (stačí malinko, nebude v tom vůbec cítit), případně oranžovým potravinářským barvivem. Z hmoty odebírejte malé kousky, které upravte do tvaru mrkve. Nožem naznačte rýhy, které můžete zvýraznit kakaem.⁠ Korpus potřete krémem a ozdobte mrkvičkami se zelenou natí.⁠

Autora receptu najdete u příspěvku.

Přečtěte si také: Velikonoční svátky: jak si to doma zvelebit

Velikonoce 2022: co upéct a uvařit, abyste si pochutnali

Věnec plněný špenátem a vejcem

Ingredience

10 vajec

2 šalotky

1 lžíce másla

750 g čerstvého špenátu

350 g ricotty

120 g parmazánu

sůl a pepř

špetka muškátového oříšku

2 balíčky listového těsta

3 lžíce másla

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. 8 vajíček uvaříme natvrdo. Šalotku nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Přidáme špenát a krátce podusíme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Ricottu prošleháme s 2 vajíčky, parmazánem, solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme studený špenát.
  2. Listové těsto rozválíme na plát silný půl centimetru a nakrájíme na obdélníky. Vezmeme bábovkovou formu s rovným dnem a vyložíme ji těstem tak, abychom pokryli dno a na vnitřní i vnější straně necháme přečnívat okraje na zabalení.
  3. Naplníme špenátem s ricottou a vařenými vejci vcelku. Zabalíme cípy těsta a dobře spojíme. Potřeme na povrchu mlékem a pečeme 30–40 minut.
  4. Přejeme dobrou chuť! Velikonoce 2022 mohou začít. 🙂

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Paní domu (@panidomu.cz)

Raw čokoládové-pistáciové kuličky

Ingredience

Kešu oříšky

Kakaové máslo

Datle

Vanilkový extrakt

Pistácie

Maliny

Postup

Vše hoďte do mixéru a rozmixujte na hladkou hmotu, ze které tvarujte kuličky a obalujte v pistáciích a lyofilizovaných malinách. Autora receptu najdete u příspěvku.

Jidáše

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 100 g tuku
  • 20 g droždí
  • trochu mléka, cukru a mouky na kvásek

Postup

1. V míse smíchejte 500 g polohrubé mouky, trochu soli, asi 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Do mísy přidejte do pěny utřené 2 žloutky se 100 g tuku.

3. Připravte si kvásek z 20 g droždí, trošky mléka, cukru a mouky.

4. Vzešlý kvásek přidejte do mísy a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple vykynout.

5. Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a vytvářejte různé tvary jidášů.

6. Dejte je na pomaštěný plech, nechte chvilku kynout a pak je potřete žloutkem.

7. Upečte ve vyhřátè troubě do zlatova, studené můžete potírat medem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Udělejte si velikonoční hnízdo:

Co budete na Velikonoce 2022 připravovat v kuchyni vy? Vyzkoušejte některý z těchto receptů!

Přečtěte si také: Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná

Autoři náhledových fotek: @moje_gastro_nebe @billa_cz @gobletofbeauty