Velikonoce jsou stejně jako jiné svátky hodně o jídle. Velikonoční mazanec, beránek, sušenky, nádivka, vajíčková pomazánka, tohle všechno jíme každý rok o Velikonocích. Ukážeme vám tradiční recepty, ze kterých si vytvoříte celé velikonoční menu, které ocení celá vaše rodina.

Přečtěte si také: Velikonoční beránek: recept, který si oblíbíte



Velikonoční menu podle tradičních receptů

velikonoční menu
Foto: unsplash

Velikonoční nádivka

Velikonoční menu nesmí v žádném případě být bez nádivky!

Ingredience

•6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
•350 g pečiva
•1,5 hrnku mléka
•1 cibule + máslo na osmažení
•300 g šunky/párky/uzené
•bylinky
•sůl, pepř

Postup

1) Nakrájíme na kostičky pečivo, které pak ve větší míse zalijeme mlékem a přidáme také žloutky. Vše promícháme, aby se pečivo namočilo.
2) Na pánvi osmažíme nakrájenou na kostičky šunku/uzené. Vychladlé ho pak přidáme k pečivu do mísy.
3) Osmažíme i nakrájenou cibuli, kterou pak také vychladlou přidáme k pečivu.
4) Přidáme nakrájené bylinky a celou směs osolíme a opepříme.
5) Z bílků si vyšleháme mixerém tuhý sníh. Jemně jej vmícháme ke směsi s pečivem.
6) Směs vlijeme do podlouhlé formy na chlebíček vystlané pečícím papírem. Pečeme na 170 cca 1 hodinu. Nádivku vytáhneme z trouby, až se nám nebude lepit těsto na špejli.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Přečtěte si také: Pomlázka za pár minut! Jednoduchý návod, jak uplést pomlázku

Vajíčková pomazánka

Pomazánka z vajíček nesmí chybět ve velikonočním menu!

Ingredience

  • 3 vejce uvařené natvrdo
  • 3 – 4 PL jogurtu
  • 1 ČL hořčice

Postup

Vejce nakrájíme na malé kostičky, přidáme jogurt a hořčici a zamícháme, nakonec ochutíme solí a pepřem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Poklady Kuchyně (@pokladykuchyne)





Velikonoční menu podle tradičních receptů

Velikonoční sušenky

Ingredience

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g mletého cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronová kůra
  • 1 lžíce rumu (nebo medovina)
  • přirodní vanilkový extrakt (lze vynechat)

Postup na sušenky

Do mísy si odvážíme mouku, cukr, přidáme citronovou kůru, rum, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky.
Nejprve konečky prstů začneme spojovat ingredience, jako bychom tvořili drobenku, poté rychle spojíme v těsto. Na prkénko či vál vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc.
Po vyjmutí z lednice necháme těsto pár minut na vále, poté rozválíme na plát, cca 3 milimetry silný. Vykrajujeme požadované tvary, skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Velikonoční sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 8 – 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby.
Naskládáme do krabičky a uchováváme v chladu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Velikonoční věnec

Ingredience

10 vajec
2 šalotky
1 lžíce másla
750 g čerstvého špenátu
350 g ricotty
120 g parmazánu
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
2 balíčky listového těsta
3 lžíce másla

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. 8 vajíček uvaříme natvrdo. Šalotku nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Přidáme špenát a krátce podusíme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Ricottu prošleháme s 2 vajíčky, parmazánem, solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmícháme studený špenát.
  2. Listové těsto rozválíme na plát silný půl centimetru a nakrájíme na obdélníky. Vezmeme bábovkovou formu s rovným dnem a vyložíme ji těstem tak, abychom pokryli dno a na vnitřní i vnější straně necháme přečnívat okraje na zabalení.
  3. Naplníme špenátem s ricottou a vařenými vejci vcelku. Zabalíme cípy těsta a dobře spojíme. Potřeme na povrchu mlékem a pečeme 30–40 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paní domu (@panidomu.cz)

Jidáše

Ingredience

400 g špaldové celozrnné mouky Nominal
80 g oleje
40 g třtinového cukru
50 g agávového sirupu
1 balíček vanilkového cukru
200-220 ml mléka
30 g droždí
3 g soli
1 vejce
kůra z BIO citrónu
cca 80 g rozinek
dohotovení:
rozšlehané vejce na potření
plátky mandlí
celý mák, chia semínka

Postup na Jidáše

V malé misce si z trošky vlažného mléka, droždí, ČL cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který položíme na teplé chráněné místo a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku a na ni všechny zbylé suroviny, kromě rozinek.
Když přidáme i vzešlý kvásek, začneme hníst. V robotu bude doba hnětení jistě kratší než při práci vlastních svalů. Rozinky si můžeme namočit již předem na několik hodin do rumu nebo do vína, ale určitě je dobře opereme a osušíme (vyžímáme). Do těsta se přidávají až ke konci. Těsto důkladně prohněteme, až se nám odlepuje od okraje mísy. Uložíme v teple, chráníme před průvanem a necháme kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem. Pak jej tzv. přeboucháme, vytlačíme vzniklý plyn a znovu necháme kynout. Asi po 20 minutách těsto znovu trochu přehněteme a vyklopíme na vál. Rozdělíme jej na malé stejnoměrné kousky cca 60 g. Z každého z nich vyválíme tenký pruh, který stočíme do některého z tvarů. Kousky ukládáme na plech a myslíme na to, že při kynutí zvětší svůj objem. Po nakynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlema či semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 170 – 180 °C. Pečeme asi 13 min. (spodní a horní ohřev) dozlatova.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nominal (@nominalzdravavyziva)

Uděláte něco z našich tipů, abyste měli dokonalé velikonoční menu?




Přečtěte si také: Velikonoční mazanec: nejlepší recept, který se jinému nevyrovná