Pravé italské rizoto má výt krémové, jemné a pořádně sýrové. Že znáte jen to se zeleninou ze školní jídelny, a proto se mu vyhýbáte? To jste ještě dobré italské rizoto asi nejedli, jinak byste neměli takový přístup. Teď si ho ale můžete udělat doma a věřte tomu, že už nebudete chtít jiné, protože tohle je naprosto vynikající a s první lžící na vás dýchne Itálie!

Přečtěte si také:3 recepty na nejlepší houbové rizoto



2 recepty na úžasné italské rizoto jako od Itala

italské rizotoFoto: pixabay

Krémové houbové italské rizoto

RECEPT:
Kulatozrnná rýže Arborio
Cibule
Žampiony podle chuti
Zeleninový vývar
Trošku másla
Parmazán
Sůl
Pepř

POSTUP:
V hrnci na trošce másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, ke které přidáme propláchnutou rýži, lehce orestujeme a poté přidáme dvě naberačky vývaru, osolíme a necháme vařit. Až rýže vsákne veškerý vývar, přidáme naběračku vývaru a takhle opakujeme, dokud není rýže na skus hotová. Těsně před jejím dovařením osmahneme na pánvi na trošce másla nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a poté přimícháme k rýži. Na závěr přidáme plátek másla a přimícháme nastrouhaný parmazan. Postupným přiléváním vývaru docílíme toho, že je rizoto krásně krémové.

Autora receptu najdete u příspěvku.





Italské rizoto s chřestem

Suroviny:
3 lžíce olivového oleje nebo ghí
1 středně velká šalotka
2 stroužky česneku
300 g rýže Arborio
2 dcl bílého vína
Cca 400 g zeleného chřestu
1 l vývaru
Parmazán
Studené máslo

Postup:
Chřest je dost cíťa, a tak se s ním musí umět zacházet doslova od semínka až po samotnou konzumaci.
Zelený má tu výhodu, že se neloupe, takže jen odkrojíme dřevnaté konce – poznáme to tak, že když ho ohneme tak se v tom místě zlomí.
Povaříme chřest zhruba 4 minutky. Ideálně tak, aby hlavičky koukali ven. Ty pak odkrojíme a stonky nakrájíme na kousky, které s trochou vývaru rozmixujeme na pyré (nemixuji je úplně do hladka, ráda v rizotu cítím kousky chřestu).
Na oleji nebo ghíčku osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme česnek – buď nadrobno nakrájený nebo prolisovaný. A ještě minutku zarestujeme. Přisypeme rýži a opět chvilku restujeme než se hezky obalí. Podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Pak postupně podléváme vývarem. Necháme vždycky vsáknout vývar do rýže a přilijeme další, dokud není rýže al dente. Pokud by vám vývar nestačil, lze podlít jen horkou vodou.
Ke konci přilijeme chřestové pyré a přidáme hrst parmazánu.
Když je rizoto hotové, vypneme ho a vhodíme kostku studeného másla. 🧈 Přiklopíme a necháme odpočinout. Právě tímhle krokem se vytváří dokonalá krémová konzistence. Podáváme s hlavičkami chřestu osmahnutými na másle a posypané parmazánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Barunka Aubrechtová (@matka_v_behu)

Ještě jste nejedli pořádné italské rizoto? Tak šup do kuchyně.

Přečtěte si také:Nejlepší recept na dýňové rizoto, které si zamilujete