Přečtěte si také:3 recepty na nejlepší houbové rizoto
2 recepty na úžasné italské rizoto jako od Itala
Foto: pixabay
Krémové houbové italské rizoto
RECEPT:
Kulatozrnná rýže Arborio
Cibule
Žampiony podle chuti
Zeleninový vývar
Trošku másla
Parmazán
Sůl
Pepř
POSTUP:
V hrnci na trošce másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, ke které přidáme propláchnutou rýži, lehce orestujeme a poté přidáme dvě naberačky vývaru, osolíme a necháme vařit. Až rýže vsákne veškerý vývar, přidáme naběračku vývaru a takhle opakujeme, dokud není rýže na skus hotová. Těsně před jejím dovařením osmahneme na pánvi na trošce másla nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a poté přimícháme k rýži. Na závěr přidáme plátek másla a přimícháme nastrouhaný parmazan. Postupným přiléváním vývaru docílíme toho, že je rizoto krásně krémové.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Italské rizoto s chřestem
Suroviny:
3 lžíce olivového oleje nebo ghí
1 středně velká šalotka
2 stroužky česneku
300 g rýže Arborio
2 dcl bílého vína
Cca 400 g zeleného chřestu
1 l vývaru
Parmazán
Studené máslo
Postup:
Chřest je dost cíťa, a tak se s ním musí umět zacházet doslova od semínka až po samotnou konzumaci.
Zelený má tu výhodu, že se neloupe, takže jen odkrojíme dřevnaté konce – poznáme to tak, že když ho ohneme tak se v tom místě zlomí.
Povaříme chřest zhruba 4 minutky. Ideálně tak, aby hlavičky koukali ven. Ty pak odkrojíme a stonky nakrájíme na kousky, které s trochou vývaru rozmixujeme na pyré (nemixuji je úplně do hladka, ráda v rizotu cítím kousky chřestu).
Na oleji nebo ghíčku osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme česnek – buď nadrobno nakrájený nebo prolisovaný. A ještě minutku zarestujeme. Přisypeme rýži a opět chvilku restujeme než se hezky obalí. Podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Pak postupně podléváme vývarem. Necháme vždycky vsáknout vývar do rýže a přilijeme další, dokud není rýže al dente. Pokud by vám vývar nestačil, lze podlít jen horkou vodou.
Ke konci přilijeme chřestové pyré a přidáme hrst parmazánu.
Když je rizoto hotové, vypneme ho a vhodíme kostku studeného másla. 🧈 Přiklopíme a necháme odpočinout. Právě tímhle krokem se vytváří dokonalá krémová konzistence. Podáváme s hlavičkami chřestu osmahnutými na másle a posypané parmazánem.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Ještě jste nejedli pořádné italské rizoto? Tak šup do kuchyně.
Přečtěte si také:Nejlepší recept na dýňové rizoto, které si zamilujete