Čekáte návštěvu nebo máte chuť na něco sladkého a nevíte, co upéct? V létě frčí citrusové osvěžující dezerty, proto vám dnes dáme tip na 3 recepty na citronový koláč, který si zamilujete.

Přečtěte si také: Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů



3x recept na citronový koláč, který vás osvěží

citronový koláčFoto: pixabay

1. Bezlepkový citronový koláč

Ingredience:
* 1 vejce
* 90 g cukru
* 75 ml oleje
* 75 ml teplé vody
* 160 g bezlepkové mouky
* 1 lžička kypřící prášek
* 2,5 lžičky citronové šťávy
Oddělíme si bílek od žloutku. Z bílku vyšleháme sníh. Ke žloutku přidáme vodu, olej, cukr a citronovou šťávu a vyšleháme do pěny. Poté do pěny přidáme mouky s kypřícím práškem a nakonec promícháme se sněhem. Troubu dáme na 175 stupňů celsia a pečeme asi 30 minut.

Ingredience poleva:
* šťáva z 1 citronu
* 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
* 100 g cukru
* 1 vejce
* 60 g másla

Citronovou šťávu, cukr, škrob a vejce přivedeme k varu. A vaříme asi 3 minuty. Poté přidáme máslo a promícháme. Necháme vychladnout a nalejeme na korpus. Dobrou chuť!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jde to BEZ LEPKU (@jdetobezlepku)

2. Piškotový koláč s citronovou polevou

100 g hodně změklého másla (ve vyhřáté troubě)
180 g hladké mouky + lžička prdopeče
180 g cukru krupice
2 velká vejce
6 lžic mléka
strouhaná kůra z jednoho citrónu

V míse nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vejci. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, kůru a znovu prošlehejte na hladké těsto. Vlijte ho do menšího vymazaného a vysypaného pekáčku nebo dortové formy a upečte dozlatova při 180 stupních.
Polevu dělám od oka, ale je to zhruba šťáva z jednoho citrónu a několik lžic moučkového cukru – vyšlehat, polít a nechat zatuhnout.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra Svobodová (@svobodna_kucharka)





3. Citronový koláč (také bez lepku)

Ingredience

3 vejce
25 g kokosové mouky
20 g polenty
10 g psylia
40 g erytritolu

šťávu z 1 citrónu
šťávu z 1/2 pomeranče
čekankový sirup dle chuti (1 lžíci)
200 g Labnehu nebo Lučiny skyr

Na podávání:
▫️kokosový jogurt

V míse si vyšleháme žloutky s erytritolem do pěny, přidáme labneh, obě šťávy a ještě vyšleháme. Přisypeme ostatní sypké suroviny, které jsme si předem promíchali. Lehce promícháme stěrkou a na závěr ještě lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na 170 stupňů cca 25 minut.

Těsto vlijeme do pečící formy. Použijte jakou máte, může být i podélná na chlebíček.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bohunka Holásková (@boho__fit)

Zaujal vás citronový koláč a vyzkoušíte ho? Nám už se sbíhají sliny.

Přečtěte si také: Recept na švestkový koláč s mákem a tvarohem bez cukru