Každá správná hospodyňka by měla umět alespoň nějaký základní dezert, který bude vymazlený, bude všem chutnat a bude se moci měnit v závislost ročním období, aktuálních chutích nebo dostupných potravin. Ukážeme vám 5 receptů na koláč, který je velmi jednoduchý, rychlý a chuťově dokonalý. Věřte, že budete muset dělat víc plechů, protože bude rychle pryč. Tak který si vyberete na dnešek?

Přečtěte si také: Vynikající recept na slaný dort pro všechny příležitosti



Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů

koláčFoto: pixabay

Přečtěte si také: Jednoduchý cheesecake 5x jinak, který si zamilujete

1. Jablečný koláč

Ingredience

Těsto:
200 g hladké špaldové mouky
1/2 balení sušeného droždí
50 g třtinového cukru
1 ks vejce
20 g másla
130 g vlažného mléka
1 špetka soli
Perníkové koření
Citronová kůra z 1/2 citronu

Náplň:
1/2 balení polotučného tvarohu
1/2 balení ricotty
2 odměrky proteinu (volitelné)
čekankový sirup
2 jablka

Drobenka:
Ovesné vločky
Perníkové koření
Sirup
Trošku másla

Postup

V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, perníkové koření a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kam přijde vejce, změklé máslo a mléko. Pomalu od středu začneme zpracovávat a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny na teplem místě pod utěrkou kynout. Mezitím připravíme náplň smícháním ricotty, tvarohu, proteinu a sirupu. Poté si nahrubo nastrouháme jablka. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu si vymažeme máslem, rozprostřeme na dno těsto, na něj přijde náplň, na ni nastrouhaná jablka a na závěr si můžeme z vloček, perníkového koření, sirupu a trochu másla vytvořit drobenku, kterou koláč posypeme. Pečeme zhruba 40 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Tvarohový koláč

Ingredience

Hladká mouka 700 g
Polohrubá mouka 700 g
Máslo 240 g
Moučkový cukr 160 g
Žloutky 6 ks
Mléko 480 g
Droždí 120 g
Sůl 15 g
Tvarohová náplň
Drobenka – máslo, cukr moučka, polohrubá mouka 1:1:1 (250g)
Potření – vejce 2 ks, máslo 250 g, rum 40 g

Postup

Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něho droždí a přidáme 2 lžičky cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V míse utřeme moučkový cukr, změklé máslo a žloutky.
Smícháme kvásek, utřenou směs, zbylé mléko. Promícháme. Poté přisypáváme prosátou mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout.
Po vykynutí rozvážíme těsto na bochánky o hmotnosti cca 270 – 280g. Bochánky vytvarujeme a necháme pod utěrkou cca 15 minut kynout.
Vykynuté bochánky rozválíme na tenko na pečícím papíru (je skvělé mít k dispozici kulatý plech, který má v průměru 30cm), okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed těsta umístíme rozváženou náplň (tvaroh 400g, mák 350g, hrušková povidla 400). Rovnoměrně rozetřeme a dáváme velký pozor, aby okraje zůstaly čisté!
Posypeme drobenkou: doporučuji 70g na koláč. Na tvarohový koláč můžeme přidat mletý perník.
Po upečení za horka!!! potíráme okraje rozpuštěným máslem s rumem.
Po vychladnutí!!! pokapeme ještě povrch koláče, aby se vytvořily tzv. jezírka.
Vychladlý pokapaný koláč můžeme zabalit do potravinářské folie a nechat uležet do druhého dne. Frgály změknou a jsou pak ještě lepší.
Pečení: 220°C – cca 7 minut (okraje koláčů musí být tmavě hnědé)

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Bednářová (@klara_bedy)

3. Hruškový koláč

125 g másla utřeme se 100 g cukru krupice, přidáme 50 g hladké mouky, 100 g mletých lískových oříšků, 1/2 kypřícího prášku. Dáme do formy vytřené máslem a na těsto naskládáme hrušky. Pečeme cca 0,5 h na 180 st.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucie Plíšková (@lucie_pliskova)

4. Jahodový koláč

Ingredience

Těsto
150 g špaldové hladké mouky
100 g ovesných vloček
70 g másla- studené, nakrájené na kostky
50 g třtinového cukru
1 vejce
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
+ 20 g mandlí

Náplň
300 g tvarohu
1 vejce
20g čekankového sirupu
250 g jahod

Postup

1. Formu na koláč vymažeme máslem nebo použijeme formu na dort, kterou vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem.

2. Ze všech surovin na těsto kromě mandlí, vypracujeme konečky prstů drobenku. Vzniklou polovinu až třičtvrtě drobenky ledabyle, ale rovnoměrně navrstvíme na dno formy, nevadí, když sem tam bude nějaká mezera.

3. Na náplň prošleháme tvaroh, vejce a čekankový sirup, a pak ji navrstvíme na drobenku, následně přidáme pokrájené jahody a nakonec zasypeme zbylou drobenkou a mandlemi. Pečeme při 180 zhruba 25-35 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veronika Žmolilová (@pani_boruvka)





5. Borůvkový koláč

Ingredience

250 g hladké mouky
125 g Hery
75 g moučkového cukru
1 vejce
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce mléka

Náplň:
1 měkký tučný tvaroh
1 vejce
1/2 vanilk.pudinku – prášek
2 lžíce cukru krupice

Drobenka:
40 g másla
50 g cukru moučka
50 g hrubé mouky

Postup

V misce rozkvedláme vejce,poté dáme do mísy mouku,cukr,prášek do pečiva.
Doprostřed dáme vejce a mléko, nakonec přidáme Heru nakrájenou na kostky.
Vypracujeme hladké těsto a dáme do formy i s okraji.
Smícháme přísady na náplň a rozetřeme na těsto.
Posypeme ovocem,ideálně borůvkami, malinami apod.a zasypeme drobenkou

Pečeme na 180 st.asi hodinu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra (@_petra_z_)

Který koláč vás zaujal a zkusíte ho? Já mám chuť snad na všechny.

Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet