Co si představíte, když se řekne bezlepkové jídlo? Asi něco zdravého, vlastně ne moc chutného, a tak se tomu raději vyhýbáte. Měli byste ho ale zkusit a přesvědčit se o tom, že to takhle vůbec nemusí být. Za prvé to, že je pokrm bez lepku hned neznamená, že je zdravý a také to hned nemusí být jídlo bez chuti. Pokud jste navíc bezlepkáři, máte tedy alergii na lepek nebo jste na něj jen citliví, inspirujte se a vyzkoušejte tyto bezlepkové recepty. A vy, kteří lepek můžete, ho také vyzkoušejte a uvidíte, že i tak může jídlo chutnat skvěle!

Schválně některé recepty zkuste a uvidíte, že si ani nikdo nevšimne, že v nich není lepek.

Přečtěte si také: Nejlepší pomazánky, které zachutnají celé rodině



6 tipů na bezlepkové recepty, které jsou jednoduché a výborné

bezlepkové recepty
Foto: pixabay

1. Medovník

Ingredience

Těsto:
▪️4 žloutky
▪️1.5 lžíce medu
▪️120g na jemno drcených mandlí (mouky)
▪️ Skořice
▪️ Špetka prášku do pečiva
▪️ Sníh z bílků

Krém:
▪️1 bílý řecký jogurt
▪️1 zakysaná smetana
▪️ Lžíce medu
▪️ Půl lžíce arašídového másla

Postup

Vše smícháme, pečící papír si ještě malinko vymažeme olivovým olejem – těsto je hodně jemné, tak aby se snáze sundalo a tvoříme tenké placky, cca stejně velké, pečeme cca 5-10 min na 180° když jsou trochu hnědé je hotovo. Vše smícháme, placky promažeme krémem, z vrchu taky a posypeme drcenými vlašskými ořechy smíchanými se skořicí.

Autora receptu najdete u příspěvku.

2. Makový koláč

Ingredience

4 vejce
50 g mletého černého máku
50 g mletého bílého máku
50g kokosové mouky
2 lžíce erythritolu
50g kokosového oleje

Krém:
2 zakysané smetany
1 tučný tvaroh
1- 2 lžíce erythritolu (dle každého, jak kdo má rád sladké)

Postup

Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem a zamícháme se zbylými ingrediencemi. Pak opatrně vmícháme sníh. Pečeme na 180° cca 30 minut. Po vychladnutí pomažeme krémem ze zakysané smetany a tvarohu. Zdobila jsem lyofilizovanými brusinkami.

Autora receptu najdete u příspěvku.





3. Semínko chléb s parmezánem

Ingredience

100 g Gran padana sýr
2 vejce.
2 PL olivového oleje
100 ml vody
2 PL psylia + 300 g semínek

Postup

Promícháme a necháme odpočinout. Poté do formy a péct na 160 stupňů cca 30 min.

Autora receptu najdete u příspěvku.


Přečtěte si také: Chřest je zdravý a chutný: 7 způsobů, jak si ho připravit

4. Vídeňský koláč

Ingredience

Těsto:

100g másla
2 vejce
1 lžíce erythritolu
5 lžic mandlové mouky
5 lžic kokosové mouky
1,5 lžíce zakysané smetany
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička xantanové gumy

Náplň:

0,5 kg jablek
2 lžičky skořice
4 bílky
2 lžíce vanilkového pudingu
lžíce erythritolu

Postup

Vejce vyšleháme s rozehřátým máslem, sladidlem a postupně přidáme zbylé ingredience. Vznikne vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly, jednu polovinu dáme na 30 minut do mrazáku. Druhou polovinu těsta rozválíme mezi pečícími papíry, dáme na vyšší plech a prsty ještě těsto rozprostřeme a na několika místech promícháme vidličkou. Korpus si předpečeme na 170° cca 20 minut.

Jablka nastrouháme na hrubo, vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme se skořicí.

Oddělíme si 4 bílky od žloutků (žloutky jsem použila do jiného jídla) a se špetkou soli vyšleháme sníh, poté opatrně vmícháme sladidlo a 2 lžíce pudingu.

Předpečený korpus vytáhneme z trouby a poklademe jablky, pak sněhem a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta z mrazáku.

Pečeme na 180° zhruba 40 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.





5. Zapečené kedlubny

Ingredience

3 větší kedlubny, 1 cibuli, 400 g mletého hovězího masa, 150 g strouhaného sýru, 1 lžičku protlaku, sůl, pepř, čerstvý kopr, 1 lžičku kurkumy, 50 ml smetany 30%, máslo

Postup

Tohle patří mezi TOP bezlepkové recepty. Keblubny očistíme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do osolené vody se lžičku kurkumy. Vaříme od bodu varu 10minut. Po uvaření přecedíme a dáme do máslem vymazaného pekáčku, přidáme nakrájenou cibuli, kopr, mleté maso, protlak, sůl, pepř a poradně promícháme.
Zasypeme sýrem a zalijeme troškou smetany. Pečeme v předem zahřáté troubě na 180°C cca 45-55min.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @lowcarb_by_paula

6. Plněné rukolové palačinky

Ingredience

Na cca 5-6 velkých palačinek: hrst rukoly, 200 g mascarpone, 4 vajíčka, sůl.

Na naplnění: 1 kelímek tvarohového sýra např. Almette a 150 g šunky

Postup

Všechny suroviny na palačinky vyšleháme (tyčovým mixérem) do hladkého těsta a můžeme smažit. Pánev stačí jen postříkat olivovým olejem nebo pomazat máslem, palačinku nechcete hezky propéct až poté obracejte.

Po usmažení na každou palačinku lžící naneseme sýr Almette, na něj poklademe šunku a zatočíme. Sýr a šunku dávám jen na první polovinu ať se dá palačinka hezky srolovat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @lowcarb_by_paula

Bezlepkové recepty mohou být dobré, rychlé i zdravé!

Přečtěte si také: 6 nejlepších receptů na perník, který budete chutnat božsky