Podzemnice olejná, kterou můžete znát také pod pojmem buráky, je, jak vás možná překvapí, luštěnina. Ano, žádné ořechy. Na začátek jeden zajímavý fakt: buráky neboli podzemnice olejná není stravitelná, proto byste ji měli konzumovat opatrně a nepřehánět to. Pokud jste zvyklí večer u televize spořádat celý pytlík, nemůžete se pak divit, že vás bolí celé břicho. Pokud je budete jíst s mírou, samozřejmě můžete a neuškodí vám to. Podívejte se, jak ji můžete využít v receptech.

Přečtěte si také:Recept na nejlepší tvarohové knedlíky, které si oblíbíte

Co je podzemnice olejná a jak ji využít v kuchyni

podzemnice olejnáFoto: pixabay



Co je to podzemnice olejná?

Je to rostlina, která pochází z jižní Ameriky, daří se jí v prostředí, ve kterém je do 20 stupňů a plody se sklízí, když rostlina uschne a zemře.

Jak ji využít v kuchyni?

Domácí arašídové máslo

200 g vyloupaných natural arašídů
3 lžíce třtinového cukru nebo rapadury (sušená třtinová šťáva)
1 lžička oleje (může být přímo arašídový)
sůl podle chuti
Arašídy opražte na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypte do mixéru, přidejte cukr nebo rapaduru a vše rozmixujte na hladký krém. Pokud bude třeba, můžete přidat pár kapek oleje. Labužníci mohou i osolit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BEZ. spolkový obchod (@bezvpisku)

Přečtěte si také:3 recepty s ananasem, které vás osvěží



Uzené tofu s květákovou rýží a arašídovou omáčkou

Recept:
90 g uzeného tofu
30 g pórku
250 g květáku
5 ml olivového oleje
Lžička kari
Sůl, pepř
Na omáčku:
10 g arašídového másla
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička lahůdkového droždí
2 lžíce vody

Postup:
Květák nastrouháme nahrubo. Připravíme si pánev, nastrouhaný květák dochutíme solí, pepřem polijeme olejem a cca 10 minut necháme dusit ve vodě. Mezi tím si nakrájíme tofu, které dochutíme pórkem, kari, solí, pepřem a na druhé pánvi také podusíme ve vodě.
Květáková rýže by měla být měkčí, ale ne úplně rozvařená. Na omáčku smícháme všechny ingredience v menší misce a polijeme ní květákovou rýži. Hotové jídlo dozdobíme čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Podzemnice olejná je zdravá luštěnina, kterou můžete jednoduše zařadit do jídelníčku.

Přečtěte si také:4 výborné recepty, ve kterých využijete meloun