Když se řekne léto, taky si vybavíte meloun, který je osvěžující? Je plný vody, takže lehce zažene žízeň a zároveň ja sladký, takže uspokojí i chutě na sladké. Máme pro vás čtyři recepty, které si oblíbíte vy a dokonce i vaše děti. Zkuste je a nebudete už kupovat nic jiného než meloun. Může se stát, že ho budete mít doma hodně a nebudete vědět, co s ní nebo jste si ho třeba i vypěstovali a potřebujete ho spotřebovat. Teď už přesně budete vědět, co s ním.

Přečtěte si také: Nejlepší koktejly: 15 míchaných drinků, které zvládnete sami doma

4 výborné recepty, ve kterých využijete meloun

melounFoto: pixabay

Přečtěte si také: 10 nápadů na letní drinky, které vás osvěží

1. Melounovo jahodový fresh

1. Vychlazený meloun nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.

2. Poté přidáme rozmačkané jahody. 3. Nakonec přidáme ještě šťávu z limetky. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Tatínkovo recepty (@tatinkovorecepty)

2. Melounový salát

Nakrájejte větší čtvrtku melounu a jednu salátovou okurku na malé kostičky, dejte do mísy spolu s nadrobeným sýrem feta a zalijte zálivkou z medu, olivového oleje, citronu a špetky soli. Poctivě promíchejte a podávejte posypané nasekanou mátou a bazalkou (řekové doporučují poměr 2 velké listy bazalky na 6 větších listů máty). Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený PLZEŇSKÝ ŽROUT (@plzenskyzrout)

3. Melounový dort

Korpus: – 70 g kokosové mouky – 40 g jemných vloček – 1 prášek do pečiva – sladidlo vlastního vyběru – 2 vejce – cca 50 g kefíru Všechny ingredience smíchat, natlačit do dortové kulaté formy a dát předpéct na 180 stupňů 10 minut. . Tvarohová vrstva: – 2x tvaroh ve vaničce (Madeta) – ricota – 2 vejce – 10 g pudinkového prášku vanilka – sladidlo vlastního výběru

Všechny ingredience smíchat a rovnoměrně rozetřít na predpečený korpus a dát péct na dalších 15-20 minut. Melounová vrstva: – 400 g melounu (vypeckovaného) – 1,5 balení vanilkového pudinku v prášku. Meloun rozmixovat na smoothie a dát v hrnci vařit. Pudink rozmíchat v trošce vody a vmíchat do vroucího melounu. Rovnoměrně nanést na upečený dort a nechat vychladnout. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Ivet Kindlová (@ivet.kindl9)

4. Melounový sorbet

Ingredience (na 1 porci)

• 200 g zmraženého melounu • 1/2 limetky • lístky z jednoho stonku máty + 50 ml vody • 1-3 lžíce kokosového/třtinového cukru (podle chuti)

Postup

Meloun nakrájíme na kostičky a dáme min. na 4 hodiny do mrazáku (nejlépe přes noc). Lístky máty zalijeme 50 ml vlažné vody a necháme odstát, aby voda získala mátovou chuť a lehce se zbarvila. Po 10-15 minutách z vody vyndáme lístečky. Zmražený meloun, šťávu z limetky a mátovou vodu dáme do mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Pak dle chuti dosladíme cukrem, společně promícháme a přemístíme do misky. Vzniklou směs dáme ještě na 1 hodinu do mrazáku. Poté si můžeme užít svůj melounový sorbet. Dobrou chuť! Autora receptu najdete u příspěvku.

Už jste dostali chuť na meloun? Tak šup do toho.

Přečtěte si také: Vyzkoušejte 4 recepty na drinky pro děti, které budou zbožňovat