Švestky jdou k podzimu stejně jako meloun k létu nebo vajíčka k Velikonocům. Možná už jste vyzkoušeli švestkové knedlíky, švestkový crumble nebo švestkové četní, které se hodí k masu. Chce to ale nějaký pořádný dezert, který si dáte společně s rodinou po nedělním obědu. Švestkový koláč s mákem je výborný, naladí vás na podzim a věřte, že to zvládnou všichni, i začátečníci. Máme pro vás hned 3 varianty, které zahrnují i zdravější a klasickou verzi. Kterou zkusíte jako první?
Přečtěte si také: Recept na jablečný koláč, který musíte vyzkoušet
Recept na skvělý švestkový koláč s mákem
Foto: pixabay
Švestkový koláč s mákem (zdravější varianta)
Ingredience
Korpus:
80g mandlové mouky
80g kokosové mouky
2 vejce
1 lžička skořice
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Náplň:
150ml kokosového mléka Aroy-D
1 vejce
80g mletého máku
Švestky
Postup
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. V míse rukou uhněteme těsto, které namačkáme do formy vymazané kokosovým olejem. Vidličkou propícháme a dáme predpéct do trouby na 10 min. Mezitím si nameleme mák a prošleháme s vejcem a kokosovým mlékem. Švestky omyjeme, rozřízneme na polovinu a vyjmeme pecku.
Do předpečeného korpusu nalijeme makovou náplň a poklademe švestky. Pečeme ještě 25-30 min.
Na mě je koláč sladký akorát, ale klidně je možnost přidat lžíci dvě sladidla do makové náplně.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Makovec se švestkami
Ingredience
– 250 g mouky – třeba 150 g špaldové a 100 g žitné
– 1/2 prášku do pečiva
– 1 vanilkový cukr
– 120 g cukru
– 80 g mletého máku
– 2 vejce
– 150 ml makového oleje
– 100 ml vlažné vody
– švestky
Postup
Do mísy jsem dala mouku, cukr, prášek do pečiva a mák. Zamíchala jsem a přidala vejce, olej a vodu. Těsto jsem promíchala, aby bylo hezky hladké. Dortovou formu jsem vyložila pečicím papírem a nalila do ní těsto (má spíš tekutější konzistenci). Navrch jsem dala švestky.
Koláč jsem pekla na 180 stupňů asi 40 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Klasický švestkový koláč s mákem
Ingredience
Na koláč
20 g čerstvého droždí/ 3,5 g sušeného
40 g cukru krupice
120 ml teplého mléka
250 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
40 g rozpuštěného másla/oleje
1 vejce
Na náplň
cca 150 g mletého máku
cca 60 g cukru (podle chuti víc)
cca 50 ml mléka
Na drobenku
70 g hrubé mouky
70 g cukru krupice
70 g másla
.
+ Jedno vajíčko na potření okraje koláče
Postup
1. Do misky rozdrobte droždí, posype ho špetkou cukru a přelijte 60 ml mléka. Zamíchejte vidličkou nebo metličkou a pomalu přisypte i 50 g hladké mouky. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
2. Vykynutý kvásek dejte do robotu, přidejte všechny ostatní suroviny a vyhnětejte v těsto pomocí háku.
3. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku a vyválejte požadovaný tvar koláče. Levou rukou přidržujte okraj a prsty pravé ruky udělejte centimentrový okraj tím, že budete do těsta prsty tlačit cca 1 cm od okraje. Alespoň tak to dělám já.
4. Těsto potřete makovou náplní (mák promíchejte s cukrem a zalijte horkým mlékem, důkladně zamíchejte a nechte chvíli odstát), na ni pokládejte rozpůlené švestky. Nakonec posypte drobenkou, kterou připravíte smícháním všech surovin (rukou).
5. Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte cca 20 minut.
Autor receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zkuste švestkový koláč s mákem na 3 způsoby a my věříme, že si jeden vyberete.
Přečtěte si také: Jednoduchý cheesecake 5x jinak, který si zamilujete