Máte rádi polévky? Jestli ano, určitě si vybavíte masový vývar od babičky, který je silný a mohli byste ho jíst po litrech. Jestli jste ho nikdy nedělali nebo stále nemůžete přijít na recept, který by byl opravdu dokonalý, zkuste tenhle. Je to recept na výborný kuřecí vývar, který nejen že dobře chutná, ale má i léčivé účinky. Nebojte se, nebude to vývar z bujónu, ale pěkně poctivý, plný zeleniny a spoustu masa. Můžete si ho zamrazit a když na to přijde, jen ho vytáhnout z mrazáku a večeře či oběd je na stole. Úžasně poslouží, pokud jste vy nebo někdo z rodiny nemocný nebo pokud vás skolí kocovina.

Přečtěte si také: Brokolicová polévka: 5 receptů, které zvládne každý



Udělejte si zázračný kuřecí vývar, který léčí a chutná

kuřecí vývar
Foto: pixabay

Přečtěte si také: Jednoduchá chřestová polévka, kterou zvládne každý



Ingredience

4 l vody
2 kg kuřecích kostí, křídel a drobů
300 g zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel, česnek)

Postup

  1. Kuřecí kosti neumývejte ve dřezu a dejte je rovnou do hrnce s odměřenou studenou vodou. Vodu přiveďte pod bod varu (s teplotou okolo 90 °C).
  2. V první hodině seberte z povrchu vývaru nečistoty (vysrážené bílkoviny). Nemusíte být super důslední a klidně vyčkejte, až se jich nashromáždí více. Seberte je pak najednou nebo nadvakrát pěnovačkou nebo lžící. Sbírání nečistot má kosmetický účel – vývar bez nich je čistější.
  3. Po dvou hodinách přidejte očištěnou zeleninu a pokračujte ještě alespoň hodinu. Vývar bude dobrý už za tři hodiny. Pokud máte čas navíc, můžete vaření natáhnout až na 6 hodin.
  4. Hotový vývar sceďte přes jemný cedník. Rozdělte do nádob (ideálně po 0,5 l) a nechte vychladnout. Zakryjte a uchovejte v lednici (pár dní) nebo v mrazáku (několik týdnů).

Autorem receptu je Cuketka, jehož recept najdete tady.

Věděli jste, že spousta lidí pije vývar k snídani? Nemůžete nic totiž dát nic, kde je více vitamínů než tady. Studený, teplý, je to jedno a dejte ho i dětem, pokud chcete, aby měli imunitu! 🙂

Možná si říkáte, že udělat kuřecí vývar, aby byl opravdu poctivý, silný a chutný, trvá dlouho, ale pokud ho uděláte ve větším množství, bude vám dělat radost dlouho. Opravdu se vyplatí! Vyzkoušejte ho a uvidíte, že už nebudete chtít jiný!

Přečtěte si také: Dýňová polévka na 4 způsoby: recepty, které zachutnají každému

Máte rádi polévky s rybou? Rybí polévka pro začátečníky: recept, který se vám podaří



Přečtěte si také: Miso polévka je zázrak! Připravte si ji podle našeho receptu