Milujete houby, ale neznáte jinou úpravu než smaženici nebo obalované houby? No tak to je na čase, abyste si udělali nejlepší houbové rizoto, a které vám teď dáme recept. Jednou zkusíte a už nebudete chtít žádné jiné, to slibujeme. Pokud máte své houby, které jste si našli a třeba usušili, tím lépe, vaše houbové rizoto bude chutnat o moc lépe! Ale samozřejmě vám postačí i kupované, tak jdeme na to.

Přečtěte si také:Chřestové rizoto: recept, který zvládnete hravě za 20 minut



Vyzkoušejte tohle houbové rizoto a už nebudete chtít jiné

houbové rizotoFoto: pixabay



Houbové rizoto

Ingredience

30 g sušených hříbků, namočených do horké vody

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

1 pórek ( nebo jarní cibulka ) nakrájený na kolečka

6 stroužků česneku , nasekaných

300 g čerstvých hub ( davam žampióny a hlívu )

200 g rýže na rizoto (carnoli nebo arborio)

100 ml bílého vína (suché)

sůl a pepř

750 ml zeleninového vývaru

50 g parmazánu (strouhaný)

kousek másla (na kostičky)

svazek petrželky na ozdobu (nasekaný)

 

Postup

Troubu zahřejeme na 180°C. V hluboké pánvi, kterou můžeme dát do trouby, orestujeme pórek na oleji a másle, přidáme čerstvé houby a pár minut opékáme. Namočené hribky scedíme, tekutinu uchováme a přidáme je do pánve a ještě chvíli restujeme. Přisypeme rýži, zamícháme a nalijeme víno, necháme trochu odpařit, osolíme (opatrně, vývar je dost slaný) a zalejeme vodou z hub a nakonec 600 ml vývaru. Přiklopíme a dáme péct asi na 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
Vyndáme z trouby, dolijeme zbytek vývaru, přidáme máslo a zamícháme. Nakonec nasypene parmazán, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Podáváme posypané petrželkou a hoblinami parmazánu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Evita’s Kitchen (@evitas.kitchen)

Máte rádi houby nebo se jim vyhýbáte? Podle naší zkušenosti, i ti, kteří houby nemusí, mají rádi tohle rizoto, tak ho určitě vyzkoušejte!

Přečtěte si také:Nejlepší recept na dýňové rizoto, které si zamilujete