Taky milujete šťavnaté slaďoučké meruňky? Třeba meruňkové knedlíky, meruňkovou limonádu, chutney nebo jen tak na zobání? Tak to vás dnes potěšíme novými recepty, které budou na meruňkový koláč. Je velmi jednoduchý a bude všem chutnat. Však uvidíte, jak rychle zmizí ze stolu. Jeho příprava je rychlá, proto je super i v případě, že čekáte náhlou návštěvu a nemáte jí co nabídnout.

Přečtěte si také: Recept na švestkový koláč s mákem a tvarohem bez cukru

3 recepty na meruňkový koláč, který si oblíbíte

meruňkový koláčFoto: pixabay

Přečtěte si také: Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů

1. Špaldový koláč s meruňkami

Ingredience 2,5 hrnku hrubé mouky 1 hrnek krupicového cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 2 vejce kypřicí prášek V tomto případě je 50 % hrubé mouky a 50 % celozrnné špaldové, cukr třtinový a půl na půl mléko s podmáslím. Postup Žádné šlehání, frk frk všechno smíchat, vylít na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem), poklást ovocem, případně přidat drobenku. Péct na 180 °C zhruba 45 minut, ale doba pečení dost závisí na tom, jak šťavnaté ovoce použijete a jestli je čerstvé nebo mražené. Autora receptu najdete u příspěvku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jana Doleželová (@sladkykoutek)

2. Meruňkový koláč

Suroviny (12 ks)

250 ml kokosového mléka (plechovka,) 60 ml kokosového oleje, citrónová šťáva z 1 malého citrónu, 125 g třtinového cukru, 1 ČL vanilkové pasty, 220 g špaldové hladké mouky, 80 g mandlové mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL sody, špetka soli, 1 velká plechovka půlených meruněk

Postup

Kokosové mléko v plechovce (pokojové teploty) otevřete, zamíchejte a přelijte do mísy. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, citrónovou šťávu, třtinový cukr, vanilkovou pastu a zamíchejte. Do mísy dále přidejte špaldovou mouku, rozemleté mandle, sodu, prášek do pečiva, špetku soli a vše dobře zamíchejte. Těsto vlijte do olejem vymazaného plechu o rozměru 31×24 cm a pokládejte meruňky. Pečte v rozehřáté troubě asi 40 min při teplotě 180 stupňů Celsia. Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Meruňkový koláč

Na krustu:

300 g máslových sušenek, 60 g cukru, 90 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1/2 lžičky jedlé sody

Na tvarohovou náplň:

750 g tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 50 g máku, 720 ml meruňkový kompot

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Z máslových sušenek si dejte stranou 30 g a zbytek najemno rozmixujte v mixéru. V míse smíchejte rozmixované máslové sušenky, cukr, změklé máslo, vejce a jedlou sodu a rukama vypracujte těsto. Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich zapracujte zbylé máslové sušenky. Připravte si čtvercovou formu o velikosti 20 cm × 20 cm. Vezměte jednu část vychlazeného těsta a rozprostřete a upěchujte na dno formy. Následně si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, med, vanilkový cukr, vejce a mák, vše důkladně promíchejte, vzniklou směs přemístěte do formy na nastrouhané těsto a povrch uhlaďte. Meruňky naskládejte je do tvarohovo-makové náplně. Nahoru nasypte druhou část těsta (tu s přidanými ovesnými vločkami), formu dejte do trouby a pečte cca 40 minut na 170–180 °C. Upečený koláč nechte nejprve vychladnout a pak ho přemístěte alespoň na 30 minut do lednice, aby tvaroh náležitě ztuhl a dal se lépe krájet. Zbytek koláče, který nespotřebujete hned, uchovávejte v lednici. Autora receptu najdete u příspěvku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený BRICK form, s.r.o. (@brickform.cz)

Už jste taky dostali chuť na meruňkový koláč? Tak s chutí do toho! 🙂

Přečtěte si také: Vyzkoušejte cuketový koláč, po kterém se jen zapráší