Tak a teď by mě zajímalo, jestli nás čte někdo, kdo nemá rád ovocné knedlíky, obzvlášť ty jahodové. Mám pocit, že je milují všichni. Dospělí, děti, zkrátka úplně všichni a spousta lidí si dělá ty mražené z obchodu, přitom udělat domácí není vůbec nic těžkého a jsou mnohem lepší. Zvládne je každý, i začátečník a budete mít dobrý pocit z toho, že jste si je udělali sami a jsou tak výborné. Mám pro vás 3 recepty na jahodové knedlíky, po kterých se budete oblizoval ještě hodně dlouho.

Přečtěte si také: Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů



3x recept na nejlepší jahodové knedlíky

jahodové knedlíkyFoto: pixabay

1. Fit jahodové knedlíky

Ingredience

500 g celozrnné špaldové mouky
1/2 čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
300 ml rostlinného mléka
1 polévková lžíce javorového sirupu
Kůra z 1/2 citronu
Špetka soli

Recept

Z droždí a trošky vlažného mléka připravíme kvásek. Za 15 min v další míse smícháme všechny ostatní ingredience a vzejitý kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu, pak vybereme 25 pěkných větších jahod. Těsto rozdělíme na 25 kousků a jahody postupně balíme do těsta. Knedlíky ponoříme do vroucí vody a vaříme zhruba 12 minut, podle velikosti jahod. Na jahodovou omáčku použijeme zbylé jahody, které doměkka podusíme v hrnci a po změknutí rozmixujeme, ev. ještě dosladíme libovolným sirupem. Knedlíky servírujeme na jahodové omáčce s kokosovým jogurtem, posypeme kokosovou moučkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @janajanijana

Přečtěte si také: Výborný slaný koláč 5x jinak



2. Jahodové knedlíky z tvarohu

Ingredience

280 g tvarohu (odtučněný + polotučný)
2 vejce
110 g rozmixovaných ovesných vloček na mouku
1 odměrka vanilkového proteinu
150 g celozrnné špaldové mouky

Postup

Vše smícháme. Rozdělíme na 12 dílků a ty pak plníme umytými jahodami. Dáme vařit vodu, trošku osolíme a vaříme v ní knedlíky po dobu, až vyplavou na povrch. Trvá to cca 7 minut.
Dochuťte čím chcete. Můžete zvolit mletý mák, Erythritol nebo čekankový sirup (nebo klasický cukr) a rozpuštěné máslo.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka Kubíková (@kubikova_lenka)





3. Kynuté jahodové knedlíky

Ingredience

500 g hrubé mouky

špetka soli

1 lžíce cukru

1 vejce

1/4 kostky droždí (cca 10 g)

250 ml vlažného mléka

jahody

Postup

V hrnci si ohřejte mléko. Lehce dovlažna. Vmíchejte do něj cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.

Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě (nebo při použití pekárny v pekárně). Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdelník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Tohle je můj oblíbený způsob. Používám při něm malý váleček a mám pocit, že mi jde práce lépe od ruky. Mám starý dřevěný, který už mi pomalu dosluhuje a už za něj mám vyhlédnutou náhradu.

Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři až čtyři minuty. Můžete pak přidat kakao, máslo, tvaroh, skořici nebo cokoliv máte rádi.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Tak co, uděláte si dnes jahodové knedlíky? A dáte přednost těm klasickým nebo fit odlehčeným? 🙂

Přečtěte si také: Recept na švestkový koláč s mákem a tvarohem bez cukru