Bramboráky jsou staročeské jídlo, které jedli naši předci už mnoho let před námi. Tyto placičky jsou výborné a jednoduché. Ačkoliv to je celkem kalorická bomba a určitě vám nepomůže s hubnutím, občas se nic nestane, pokud si bramboráky dopřejete smažené opravdu na spoustě oleje, ale můžete je udělat i v troubě, jen to není ono. My vám dnes ukážeme recept na pravé bramboráky, které chutnají jako od babičky a slibujeme, že se budete oblizovat ještě druhý den. A pokud se bojíte, že je nezvládnete, nemusíte mít strach, jedná se o opravdu jednoduchý recept. Přečtěte si také: 9 receptů: lehká večeře v létě

Recept na úžasné bramboráky, které jste ještě nejedli

bramboráky
Foto: pixabay Přečtěte si také: 11 receptů na výborné a zdravé svačiny Neznám nikoho, kdo by neměl rád bramboráky. Dají se jíst jen tak jako hlavní jídlo třeba s jogurtovým dipem nebo jako příloha. Tak jdeme na ten recept:

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (nejlepší je varný typ C – pozdní moučné, nebo B – pozdní přílohou)
  • 4 stroužky česneku
  • koření: majoránka (lze případně nahradit oreganem), sůl, pepř
  • hladká mouka podle potřeby
  • sádlo nebo olej na smažení
  • mléko podle potřeby
  • 3 větší vejce nebo 4 menší

Jak postupovat:

Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo najemno, to podle toho, jak moc jemnou konzistenci chcete mít. Přidáme česnek, který oloupeme a prolisujeme. Osolíme, opepříme a přidáme vajíčka. Přidáme také koření podle preferencí a chuti a mléko. Začněte s menším množstvím, vždycky můžete přidat, odebrat už ne. Těsto by v tuto chvíli mělo být spíše tekuté. Aby se stalo táhnoucí a šlo dělat placičky, budeme přidávat mouku po lžících. Vždy zamíchejte a až poté přidávejte další. Finální těsto by mělo být pevnější, ne moc tekuté ani moc husté. Pokud se bojíte, že budou bramboráky málo slané, trochu ochutnejte a případně dochuťte. Poté přichází na řadu pánev a olej či sádlo, který nechte pořádně rozpálit. Stáhněte na mírný plamen a tvořte větší placičky. Po minutě až dvou obraťte. Připravte si talíř s ubrousky a hotové bramboráky na ně pokládejte, ubrousky nasají přebytečnou mastnotu. Bramboráky podávejte teplé, dobrou chuť! TIP! Přidejte si k nim zeleninu a budete to hned výživnější jídlo.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Liya Yakivchuk (@liya.94)

Taky milujete bramboráky? Nebo dáváte přednost něčemu zdravějšímu? My si myslíme, že nejlepší je jíst všechno v omezeném množství a v míře, takže i bramboráky si občas můžeme dopřát.

Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den

Přečtěte si také: Inspirujte se: 10x ideální příloha k masu Přečtěte si také: Vepřová panenka 6x jinak: recepty pro celou rodinu