Jaká jídla se vám vybaví, když se řekne podzim? Nám všechno, co je připravené z dýně, nejznámější je asi dýňová polévka, ale existují i další chutné pokrmy, které můžete připravit právě z dýně. A věřte, že budou chutnat všem, včetně dětí. Máme pro vás recepty z dýně, které nejsou složité a zvládne je každý.
Zasytí vás, dodáte tělu vitamíny a opravdu si pochutnáte. Pokud recept upravíte, je ideální i pro vegany a vegetariány nebo třeba pro ty, kteří mají alergii na lepek a laktózu. Dýně je prostě láska, zkuste ji a uvidíte sami!
Doporučujeme jídla dělat z dýně Hokkaidó, která je krémová a hlavní výhodou je to, že se nemusí loupat, což vám ušetří spoustu času i práce.
Přečtěte si také: Brokolicová polévka: 5 receptů, které zvládne každý
Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého
Foto: pixabay
1. Špagetová dýně
Špagetovou dýni rozříznete a vydlabete semínka. Potřete máslem nebo ghee a otočíte na pečící papír slupkou nahoru. Pečete cca 30 minut na 180 stupňů. K tomu si připravte základní boloňskou omáčku (jen maso, cibule, česnek, rajčata, protlak). Touto směsí naplníte dýní a ještě můžete dát ještě nahoru zapéct sýr, například výborný halloumi. Mňam!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Miso polévka je zázrak! Připravte si ji podle našeho receptu
Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého
2. Dýňový koláč
Ingredience
300 g pečené dýně Hokkaido
2 střední banány
100 g jemně mletých ovesných vloček
50 g oblíbené mouky (třeba špaldovou nebo žitnou)
asi 1-2 lžíce medu
50 g mandlí
150 ml vody
2 čl kypřícího prášku
2 čl skořice
špetka soli
Postup
Dýni a banány rozmixujeme. Ve velké míse si smícháme vločky, mouku, skořici, kypřící prášek. Přimícháme med, vodu, dýňovo-banánové pyré. Promícháme a dáme do formy vyložené pečícím papírem a posypeme pokrájenými mandlemi. Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut, zkontorolujte špejlí (po vyndání musí být suchá). Ozdobit můžete čerstvým ovocem a ořískovým máslem. Dobrou chuť!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Jednoduchá chřestová polévka, kterou zvládne každý
3. Pečená dýně
Pečená dýně je velmi jednoduchá a chutná – nesmí chybět mezi recepty z dýně! Stačí dýni hokkaido nakrájet (i se slupkou), vyndat semínka a poklást na pečící papír. Pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a přidat koření a bylinky. Takto pečte doměkka. Můžete ji jíst samotnou, s dipem nebo třeba přidat do salátů.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Dýňová polévka na 4 způsoby: recepty, které zachutnají každému
4. Dýňové rizoto
Ingredience
4 velké porce
400 g kulatorznné rýže
1 menší dýně hokkaido
1 litr zeleninového vývaru
2 cibule
olej, sůl, pepř
voda
+tofu, chilli, bazalka, semínka atd.
Postup
Dýni si umyjeme, vydlabeme (neloupeme) a nakrájíme na měsíčky. Dáme péct do trouby na 200 stupňů cca na půl hodiny, až dýně změkne. Po vychladnutí rozmixujeme (můžeme nechat pár kostiček na ozdobu). Rýži si uvaříme ve vodě s vývarem. V hrnci osmahneme na trošku oleji pokrájenou cibulku, přidáme pyré z dýně, rýži, popřípadě vodu a krátce povaříme. Už zbývá jen osolit, opepřit a podávat třeba s tofu nebo nějakými semínky.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Dýňová polévka
Ingredience
1/2 dýně hokkaidó
1/2 cibule
1 plechovka kokomléka
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička mletého šafránu
Sůl, pepř
Opečené krevety
Jarní cibulka
Čerstvý koriandr
Postup
Dýni si vydlabeme a nakrájíme na asi 1cm silné měsíčky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C na 35min. Než se nám upeče dýně, připravíme si krevety. Dle potřeby je očistíme a zprudka opekáme na pánvi, aby byla hezky křupavé. V hrnci si rozpálíme lžíci kokosového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou 1/2 cibule, necháme zesklovatět a zasypeme lžičkou šafránu. Zarestujeme minutu a přidáme upečenou dýni. Po chvilce přilejeme kokomléko a vaříme asi 5 min. Rozmixujeme tyčákem, dle potřeby dosolíme a podáváme s nakrájenou jarní cibulkou, opečenými krevetami a koriandrem.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého
6. Dýňový koláč
Ingredience
Korpus:
200g mandlí
70g mandlového másla
30g javorového sirupu
Náplň:
400g dýňového pyré (cca 1 střední dýně hokkaidó)
100ml kokosového mléka
60ml javorového sirupu
dýňové koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček)
Postup
Předem je třeba připravit si dýňové pyré – dýni rozčtvrtíme, položíme na plech slupkou navrch a cca 40 minut pečeme na 180°C. Po upečení oloupeme a rozmixujeme na pyré. Odměříme 400g a promícháme se zbytkem ingrediencí. Mandle rozmixujeme na lepivou mouku a spolu s mandlovým máslem a javorovým sirupem vypracujeme rukama tuhé těsto. Natlačíme do koláčové formy, naplníme náplní a pečeme cca 30 minut na 170°C.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Levné recepty: 20 skvělých jídel, které vás budou stát pár korun
7. Dýňové gnocchi
Ingredience
300g dýňového pyré
250g tvarohu ve vaničce
1 vejce
Dětská krupička
Postup
Vše smíchejte. Dejte do hrnce vařit vodu. Lžičkou tvarujte gnocchi, které vhazujte do vroucí vody. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Na šalvějové máslo si na pánvi rozehřejte máslo, vhoďte šalvěj a přidejte hotové gnocchi a opečte cca 3 minuty. Posypte parmezánem a můžete podávat.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Tyhle recepty z dýně budou chutnat každému!
Přečtěte si také: 10x nejlepší veganské recepty, kterými nepohrdnou ani masožrouti