K Vánocům a vánočním svátkům neodmyslitelně patří vánoční cukroví! Umíte si to bez něj představit? My teda určitě ne! Receptů a druhů existuje opravdu hodně, ale jen pár je osvědčených a můžeme vám slíbit, že my je známe. Pokud nevíte, co upéct nebo chcete vsadit na jistotu a mít to nejlepší cukroví, po kterém se utluče jak návštěva tak vy, tak vyzkoušejte to naše. Zkuste naše recepty na vánoční cukroví a nezapomeňte zapojit i děti a své drahé polovičky! A ne že to sníte ještě před Vánocema! Které vánoční cukroví máte nejradši? A pokud je některé, které je na vašem seznamu oblíbených a nenašli jste ho v článku, dejte nám o něm vědět.
Přečtěte si také: 17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram
20 úžasných receptů na vánoční cukroví, po kterém se slehne zem
Foto: pixabay
1. Datlové kuličky
Toto je zdravější vánoční cukroví, které má v sobě méně cukru než ty klasické, ale chutnat budou všem. A to i mužům a těm, kteří nejsou dietáři.
Ingredience
- 250 g vypeckovaných datlí
- 65 ml vody
- 200 g mandli
- 200 g sypaneho kokosu
Postup
1. Nejprve smíchejte datle s vodou v mixeru, až se vytvoří jemná pasta.
2. Přidejte mandle a mixujte dokud nejsou mandle rovnoměrně nasekané.
3. Přidejte kokos a další 2-3min míchejte, aby se všechny ingredience propojily.
4. Kuličky tvarujte rukama – 1 čajová lžička hmoty stačí na 1 kuličku. Nechte vychladnout v lednici 1 hodinu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Brusinkové pracny
Ingredience 250 g hladké mouky 150 g másla 110 g mletých mandlí 35 g sladidla (cukr, datlový sirup, erythritol, javorový sirup) 40 g pokrájených sušených brusinek ¾ lžičky mleté skořice 1 mletý hřebíček Cukr Postup Smícháme mouku, Starlineu, mleté mandle, skořici a hřebíček. Do směsi přidáme nakrájené máslo a pokrájené brusinky. Vše zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odležet v ledničce. Odleželé těsto plníme rovnoměrně do vymazaných formiček (silikonové formy se vymazávat nemusí), které rozložíme na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené pracny opatrně vyklopíme z formiček a ještě teplé posypeme cukrem.
3. Pistáciovo-kokosové kuličky
Ingredience
Těsto na cca 40 kuliček:⠀
400 ml plechovka kokosového mléka⠀
250 g másla⠀
200 g BIO strouhaného kokosu⠀
80 g kokosové mouky⠀
2 lžíce xylitolu⠀
1 lžíce zakysané smetany⠀
⠀
Dovnitř:⠀
pistácie⠀
⠀
Na obalení:⠀
BIO strouhaný kokos⠀
prášek z lyofilizovaných malin⠀
najemno nasekané pistácie
Postup
Do vyšší pánve nalejeme plechovku kokosového mléka, přidáme xylitol, pořádně promícháme a za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na středním plameni cca 40 minut. Kokosové mléko se zredukuje na polovinu a trochu zhoustne. V tu chvíli odstavíme pánev a přidáme máslo, které necháme rozpustit a zamícháme. Následně už jen přisypeme kokosovou mouku, BIO strouhaný kokos a přidáme zakysanou smetanu. Hmotu promícháme, aby nám vzniklo těsto. Těsto dáme do lednice přes noc.⠀Další den hned ráno misku vytáhneme z lednice a necháme na lince. V odpoledních hodinách už nám půjdou dělat krásné kuličky, do kterých vtlačíme pistácii a obalíme je.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Čokoládová kolečka
Ingredience
210 g mouky
20 g kakaa
70 g moučkového cukru
50 g vlašských oříšků (namletých)
140 g rostlinného másla
kůra z bio citronu
Postup
Smícháme všechny ingredience, necháme aspoň hodinu nechat odpočinout v lednici, vykrajujeme a pečeme 10 minut při 180 stupních. Polijeme čokoládou a zdobíme.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete
5. Zdravé vanilkové rohlíčky
Ingredience
280 g pohankové mouky
200 g kvalitního másla pokojové teploty
80 g březového cukru moučka + extra naobalení
120 g mletých lískových ořechů (lehce pražené a zbavené slupky jsou mnohem lepší)
1 sáček vanilkového cukru/pravé vanilky
Postup
Všechny ingredience zpracujeme a vytvoříme hmotu, ze které tvoříme rohlíčky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160°C 15 minut. Krátce po upečení rohlíčky obalujeme v moučkovém xylitolu a skládáme do krabice na cukroví. Těsto doporučujeme nechat uležet přes noc v lednici, ale není to nutností. Z použitého množství surovin připravíte 3 plechy rohlíčků a práce vám zabere 40 minut. Autora receptu najdete u příspěvku.
Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete
6. Linecké vánoční cukroví
Ingredience 300 g hladké mouky 100 g cukru moučka 200 g másla pokojové teploty 2 žloutky Citrónová kůra (buď sušená nebo nastrouhaná z menšího bio citronu) Třtinový cukr s citrónovou příchutí (pro ještě lepší chuť, nemusí být) Vanilkové aroma Oblíbená marmeláda na slepení Postup V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné nelepivé těsto.Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12 hodin do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.3-0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme tvary, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka pečeme na 170° cca 8min. Po vychladnutí slepujeme oblíbenou marmeládou (Já použila svou domácí borůvkovou, a skvělá je i rybízová). Kolečka uchovávám pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě. Nejlepší vánoční cukroví! Autora receptu najdete u příspěvku.
7. Vaječňáková srdíčka
Ingredience
400g hladké mouky
200g másla pokojové teploty
100g moučkového cukru
Půl sáčku vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Vaječný likér (od oka, malý panák cca)
Náplň:
Náplň Dr.Oetker vaječný likér
200ml studeného mléka
Vaječný likér (od oka, malý panák cca)
Moučkový cukr podle chuti
125g másla pokojové teploty
Na zdobení:
Čtvrt vysokoprocentní hořké čokolády
2 lžíce másla
Trocha rozdrcených mandlí
Postup
V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme srdíčka, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Srdíčka pečeme na 170° cca 8-10min. Po vychladnutí pocákáme srdíčka čokoládou a ihned posypeme rozdrcenými mandlemi (kostičky čokolády rozehřejeme ve vodní lázni s trochou másla). Srdíčka necháme zaschnout. Připravíme krém tak, že vyšleháme náplň se studeným mlékem a máslem(pro lepší chuť přidáme trochu vaječného likéru). Poté slepujeme srdíčka vaječňákovým krémem. Uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě. Tohle je vánoční cukroví pro dospělé, dobrou chuť.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Klasické vanilkové rohlíčky
Ingredience 160 g mletých vlašských oříšků 340 g másla pokojové teploty 100 g moučkového cukru 420 g hladké mouky 2 vanilkové cukry Vanilkové aroma + moučkový a vanilkový cukr na obalení Postup V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice (nejlépe do druhého dne). Těsto necháme trochu povolit a uždibujeme malé části, z kterých v dlaních vytvoříme váleček a vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. rohlíčky se při pečení hodně zvětší, proto je lepší tvarovat z těsta menší rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 170° cca 8-10min. Upečené rohlíčky necháme vychladnout na plechu. Vychladlé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. rohlíčky jsou křehké, proto je vychladlé dávám na 15min do lednice aby ztuhly, lépe se mi pak obalují. Rohlíčky uchovávám pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě. Rohlíčky jsou vánoční cukroví, které rozhodně musíte zkusit! Autora receptu najdete u příspěvku.
9. Mandlové kvězdičky
Ingredience
350 g hladké mouky
250 g másla pokojové teploty
100 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
Na zdobení:
Pomerančová čokoládová poleva
Nutella na slepení
Cukrové perličky na posypání
Postup
V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12 hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme hvězdičky, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdičky pečeme na 170° cca 8-10min. Po vychladnutí potíráme hvězdičky pomerančovou polevou (třeba master martini), kterou si rozehřejeme ve vodní lázni. Hvězdičky ihned po potření posypeme perličkami. Hvězdičky necháme zaschnout a poté slepíme nutellou. Uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Raw cukroví: 5 snadných receptů, které zaberou pár minut
10. Perníčky
Ingredience:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
lžička jedné sody
trocha rumu na ovonění
Postup
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne. Poté jej vytáhneme, rozdělíme na části a rozválíme. Z těsta pak vykrajujeme různé vánoční tvary dle přání. Klademe je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Vánoční cukroví bez másla? Také to jde a chutná naprosto úžasně.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
11. Zdravé pracny
Ingredience • 600 g hladké špaldové mouky • 2 celá vejce • 300 g másla • 300 g lískových mletých oříšků • 300 g erythritolu moučka • Kakao dle chuti • 10 g čokoládového proteinu (nemusí být) • 30 g lískového másla • 1 kávová lžička skořice • 1 lžička mletého hřebíčku • 1 lžíce rumu (nemusí být) • pár kapek flavdrops Postup Vše smíchejte a vytvořte celistvé těsto, které zarovnejte do cihličky(né do koupičky, protože těsto potom špatně povoluje, když ho vyndáte z lednice). Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny do lednice, ale ideálně přes noc. Pečeme na 180 stupňů na cca 10-12minut. Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Příspěvek sdílený 🏋Daniela Frankova-coach🏋 (@danielafrankova_coach)
12. Sušenky z ořechového másla
Ingredience
40 g hladké mouky na křehké pečivo
40 g mandlové mouky
100 g mandlového másla/krému
1 vejce
špetka soli
½ čajové lžičky prášku do pečiva
60 g třtinového cukru
30 g pistáciové drti (velikost 5–7 mm – můžete použít i celé nesolené pistácie a lehce je nasekat nožem)
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Troubu předehřejte na 160 °C. Hladké zpracované těsto vložte do zdobicího sáčku s hladkou špičkou a na plech – nebo lépe na podložku pro pečení makronek a piškotů – tvořte asi 2 cm velké bochánky. Každý posypte pistáciemi. Pečte ve vyhřáté troubě 10–12 minut.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
13. Klášterní rohlíčky
Ingredience 50 g tmavé čokolády 140 g hladké mouky 100 g másla 1 žloutek 100 g mletých lískových oříšků 30 g moučkového cukru Postup Ze všech surovin vypracujeme těsto necháme ho odpočinout cca hodinu v lednici a poté tvarujeme rohlíčky, můžeme použít i formičky. Upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, po vychladnutí namáčíme v čokoládě. Autora receptu najdete u příspěvku.
14. Piñacoládové kuličky
Ingredience
25 g másla
15 ml smetany (31%)
20 g rozmixovaného ananasu
140 g cukr moučka/erythitol
50 g strouhaný kokos
50 g kokosová mouka
3 lžičky rumového aroma
Kokos na obalení
Postup
Ananas rozmixujeme (použila jsem čerstvý ale můžete i z plechovky). Všechny ingredience dáme do mísy a rukama vypravujeme těsto. Pokud je moc lepivé, přidáme víc mouky. Uděláme bochánek a dáme do sáčku. Necháme přes noc v lednici. Druhý den tvarujeme z těsta kuličky, které obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout v lednici.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
15. Fitness kuličky
Ingredience 25 g másla 25 g banánu 6 lžiček kakaa 70 g čokoládového proteinu 70 g erythritolu 50 g mletých vlašských ořechů tři lžičky rumového aroma kokos na obalení Postup Banán rozmačkejte, máslo nakrájejte na kousky. Všechny ingredience dáme do mísy a rukama zpracujeme na těsto (bochánek). To dáme přes noc vychladnout do ledničky. Druhý den tvarujeme z těsta kuličky, které obalíme v kokosu a máte hotovo! Autora receptu najdete u příspěvku.
Přečtěte si také: 10 receptů na cukroví, které nesmí chybět na vašem stole
16. Rafaelo
Ingredience
1 plechovka Salka
200 g kokosu strouhaný
Loupané mandle
Kokos strouhaný na obalení
Postup
Salko smíchej s 200 g strouhaného kokosu a nech vychladit v ledničce. Ze zchladlého těsta tvaruj kuličky, do každé dej mandli. Kuličky obal ve strouhaném kokosu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
17. Kakaové dorletky
INGREDIENCE NA TĚSTO: 400 g hladké mouky 60 g moučkového cukru 100 g mletých vlašáků 40 g kakaa 250 g másla 2 žloutky INGREDIENCE NA KRÉM: ½ vanilkového pudinku 250 ml mléka 150 g másla 20 g moučkového cukru 3 lžíce rumu 50 g strouhaného kokosu Postup Těsto: Smíchej nejprve tekuté složky + cukr. Zapracuj suché ingredience. Dej těsto na pár hodin do chladu Krém: Z mléka, pudinku a cukru připrav pudink. Nech pudink zchladnout. Zapracuj s máslem pokojové teploty a rumem. Přimíchej kokos. Krém nech na pár hodin zchladnout. Vykrájené těto pečte na 12 minut v rozpálené troubě na 175°C. Promaž krémem. Autora receptu najdete u příspěvku.
18. Vosí úly
Ingredience
Těsto:
• 160 g namletých piškotů
• 100 g cukru moučka
• 70 g másla
• 2 lžíce rumu
• 2 lžíce kakaa
Krém:
• 80 g másla
• 2 lžíce cukru moučka
• 2 lžíce rumu
(rum vmíchávat po malých částech ať se krém nezdrcne, kdyby se náhodou zdrcnul, přidejte lžíci cukru)
Postup
Smícháme všechny suroviny na těsto a plníme do formiček. Uděláme důlek a naplníme krémem. Dolů dáme piškot a je hotovo.
Autora receptu najdete u receptu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
19. Kakaové hvězdičky s pistáciovým krémem
Ingredience 300 g Stelly Originál s máslovou příchutí (nebo cukrářské) 440 g hladké mouky 2 vejce 200 g cukru 100 g pistáciového krému na slepení Postup 1. Ze změklé Stelly, mouky, cukru a vajec zpracujeme hladké těsto, které necháme odležet v lednici. 2. Troubu předehřejeme na 180°C. 3. Těsto vyválíme na tenkou placku, ze které vykrajujeme hvězdičky nebo jiné tvary. 4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15-20 minut podle výšky těsta při vykrajování. 5. Po vychladnutí celou plochu hvězdičky namažeme pistáciovým krémem a spojíme s druhou hvězdičkou. Autora receptu najdete u příspěvku.
20. Pistáciové stromečky
Ingredience
235 g hladké mouky
120 g (3 sáčky) pistáciového pudinku
90 g cukru
2 celá vejce
130 g másla pokojové teploty
Postup
V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.3-0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme stromečky, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Stromečky pečeme na 170° cca 8-10min. Po vychladnutí potíráme mašlovačkou pistáciovou polevou (polevu rozehřejeme ve vodní lázni, já ještě trochu dobarvila potravinářskou gelovou barvou) a jako ozdobu přilepíme cukrovou vločku. Stromečky necháme zaschnout. Poté slepujeme rybízovou marmeládou. Stromečky uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Které vánoční cukroví máte nejraději? Rohlíčky nebo linecké? A dáváte přednost zdravému nebo raději klasické vánoční cukroví? Já mám ráda od každého trochu.
Přečtěte si také: Nebaví vás pečení? Vyzkoušejte těchto 5 receptů na nepečené cukroví!