K Vánocům a vánočním svátkům neodmyslitelně patří vánoční cukroví! Umíte si to bez něj představit? My teda určitě ne! Receptů a druhů existuje opravdu hodně, ale jen pár je osvědčených a můžeme vám slíbit, že my je známe. Pokud nevíte, co upéct nebo chcete vsadit na jistotu a mít to nejlepší cukroví, po kterém se utluče jak návštěva tak vy, tak vyzkoušejte to naše. Zkuste naše recepty a nezapomeňte zapojit i děti a své drahé polovičky! A ne že to sníte ještě před Vánocema!



10 úžasných receptů na vánoční cukroví, po kterém se slehne zem

vánoční cukroví
Foto: pixabay

1. Datlové kuličky

Ingredience

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 65 ml vody
  • 200 g mandli
  • 200 g sypaneho kokosu

Postup
1. Nejprve smíchejte datle s vodou v mixeru, až se vytvoří jemná pasta.
2. Přidejte mandle a mixujte dokud nejsou mandle rovnoměrně nasekané.
3. Přidejte kokos a další 2-3min míchejte, aby se všechny ingredience propojily.
4. Kuličky tvarujte rukama – 1 čajová lžička hmoty stačí na 1 kuličku. Nechte vychladnout v lednici 1 hodinu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený eatsmartwithjana (@eatsmart_withjana),

2. Brusinkové pracny

Ingredience

250 g hladké mouky
150 g másla
110 g mletých mandlí
35 g FAN sypké sladidlo Starlinea
40 g pokrájených sušených brusinek
¾ lžičky mleté skořice
1 mletý hřebíček
Cukr

Postup

Smícháme mouku, Starlineu, mleté mandle, skořici a hřebíček. Do směsi přidáme nakrájené máslo a pokrájené brusinky. Vše zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odležet v ledničce. Odleželé těsto plníme rovnoměrně do vymazaných formiček (silikonové formy se vymazávat nemusí), které rozložíme na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené pracny opatrně vyklopíme z formiček a ještě teplé posypeme cukrem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FAN sladidla (@fan_sladidla),

3. Pistáciovo-kokosové kuličky

Ingredience

Těsto na cca 40 kuliček:⠀
400 ml plechovka kokosového mléka⠀
250 g másla⠀
200 g BIO strouhaného kokosu⠀
80 g kokosové mouky⠀
2 lžíce xylitolu⠀
1 lžíce zakysané smetany⠀

Dovnitř:⠀
pistácie⠀

Na obalení:⠀
BIO strouhaný kokos⠀
prášek z lyofilizovaných malin⠀
najemno nasekané pistácie

Postup

Do vyšší pánve nalejeme plechovku kokosového mléka, přidáme xylitol, pořádně promícháme a za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na středním plameni cca 40 minut. Kokosové mléko se zredukuje na polovinu a trochu zhoustne. V tu chvíli odstavíme pánev a přidáme máslo, které necháme rozpustit a zamícháme. Následně už jen přisypeme kokosovou mouku, BIO strouhaný kokos a přidáme zakysanou smetanu. Hmotu promícháme, aby nám vzniklo těsto. Těsto dáme do lednice přes noc.⠀Další den hned ráno misku vytáhneme z lednice a necháme na lince. V odpoledních hodinách už nám půjdou dělat krásné kuličky, do kterých vtlačíme pistácii a obalíme je.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený LOW CARB & KETO & ŽÁDNÝ CUKR (@jsemlowcarb.cz),





4. Čokoládová kolečka

Ingredience

210g mouky

20g kakaa

70g moučkového cukru

50g vlašských oříšků (namletých)

140g rostlinného másla

kůra z bio citronu

Postup

Smícháme všechny ingredience, necháme aspoň hodinu nechat odpočinout v lednici, vykrajujeme a pečeme 10 minut při 180 stupních. Polijeme čokoládou a zdobíme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Helena Procházková (@helena.prochazkova),

5. Zdravé vanilkové rohlíčky

Ingredience

280 g pohankové mouky
200 g kvalitního másla pokojové teploty
80 g březového cukru moučka + extra naobalení
120 g mletých lískových ořechů (lehce pražené a zbavené slupky jsou mnohem lepší)
1 sáček vanilkového cukru/pravé vanilky

Postup

Všechny ingredience zpracujeme a vytvoříme hmotu, ze které tvoříme rohlíčky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160°C 15 minut. Krátce po upečení rohlíčky obalujeme v moučkovém xylitolu a skládáme do krabice na cukroví.
Těsto doporučujeme nechat uležet přes noc v lednici, ale není to nutností. Z použitého množství surovin připravíte 3 plechy rohlíčků a práce vám zabere 40 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený NATU (@natuczech),

6. Linecké

Ingredience

300g hladké mouky
100g cukru moučka
200g másla pokojové teploty
2 žloutky
Citrónová kůra
(buď sušená nebo nastrouhaná z menšího bio citrónu)
Třtinový cukr s citrónovou příchutí
(pro ještě lepší chuť, nemusí být)
Vanilkové aroma
Oblíbená marmeláda na slepení

Postup

V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné nelepivé těsto.Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.3-0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme tvary, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka pečeme na 170° cca 8min. Po vychladnutí slepujeme oblíbenou marmeládou (Já použila svou domácí borůvkovou, a skvělá je i rybízová). Kolečka uchovávám pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě. Nejlepší vánoční cukroví!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela🇨🇿 (@mojeklasickakuchyne),





7. Vaječňáková srdíčka

Ingredience

400g hladké mouky
200g másla pokojové teploty
100g moučkového cukru
Půl sáčku vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
2 žloutky
Vaječný likér (od oka, malý panák cca)

Náplň:
Náplň Dr.Oetker vaječný likér
200ml studeného mléka
Vaječný likér (od oka, malý panák cca)
Moučkový cukr podle chuti
125g másla pokojové teploty

Na zdobení:
Čtvrt vysokoprocentní hořké čokolády
2 lžíce másla
Trocha rozdrcených mandlí

Postup

V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme srdíčka, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Srdíčka pečeme na 170° cca 8-10min. Po vychladnutí pocákáme srdíčka čokoládou a ihned posypeme rozdrcenými mandlemi (kostičky čokolády rozehřejeme ve vodní lázni s trochou másla). Srdíčka necháme zaschnout. Připravíme krém tak, že vyšleháme náplň se studeným mlékem a máslem(pro lepší chuť přidáme trochu vaječného likéru). Poté slepujeme srdíčka vaječňákovým krémem. Uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela🇨🇿 (@mojeklasickakuchyne),

8. Klasické vanilkové rohlíčky

Ingredience

160g mletých vlašských oříšků
340g másla pokojové teploty
100g moučkového cukru
420g hladké mouky
2 vanilkové cukry
Vanilkové aroma
+moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup

V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice (nejlépe do druhého dne). Těsto necháme trochu povolit a uždibujeme malé části, z kterých v dlaních vytvoříme váleček a vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. rohlíčky se při pečení hodně zvětší, proto je lepší tvarovat z těsta menší rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 170° cca 8-10min. Upečené rohlíčky necháme vychladnout na plechu. Vychladlé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. rohlíčky jsou křehké, proto je vychladlé dávám na 15min do lednice aby ztuhly, lépe se mi pak obalují. Rohlíčky uchovávám pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě. Rohlíčky jsou vánoční cukroví, které rozhodně musíte zkusit!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela🇨🇿 (@mojeklasickakuchyne),

9. Mandlové kvězdičky

Ingredience

350g hladké mouky
250g másla pokojové teploty
100g mletých mandlí
150g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce

Na zdobení:
Pomerančová čokoládová poleva (master martini)
Nutella na slepení
Cukrové perličky na posypání

Postup

V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto. Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice. Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.5 mm). Vykrajovátky vykrájíme hvězdičky, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdičky pečeme na 170° cca 8-10min. Po vychladnutí potíráme hvězdičky pomerančovou polevou (třeba master martini), kterou si rozehřejeme ve vodní lázni. Hvězdičky ihned po potření posypeme perličkami. Hvězdičky necháme zaschnout a poté slepíme nutellou. Uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela🇨🇿 (@mojeklasickakuchyne),





10. Perníčky

Ingredience:

500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
lžička jedné sody
trocha rumu na ovonění

Postup

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne. Poté jej vytáhneme, rozdělíme na části a rozválíme. Z těsta pak vykrajujeme různé vánoční tvary dle přání. Klademe je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Vánoční cukroví bez másla? Také to jde a chutná naprosto úžasně.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Které vánoční cukroví máte nejraději?

Recepty na chutné a přitom zdravé cukroví najdete tady.